Külföld

2009.07.30. 12:09

Schumacher a Ferrari mentőangyalaként tér vissza - Németországban kitört a "schumánia"

Berlin - Hiába ígérte meg három évvel ezelőtt feleségének, Corinnának, hogy a jövőben csak a családdal foglalkozik, a hívó szónak nem tudott ellenállni - emelték ki a csütörtöki német újságok Michael Schumacher visszatérésével kapcsolatban. Mindenesetre Németországban egy csapásra kitört a "schumánia".

nincs nev

Az újságok a döntést a Forma-1 eddigi legnagyobb szenzációjának minősítették, Schumacher már az augusztus 23-i valenciai megmérettetés előtt a mennybe ment, a lapok egyenesen a Ferrari "mentőangyalának" nevezték.
    
A Budapesten súlyos sérülést szenvedett Felipe Massát helyettesítő Schumi újbóli harcba szállása csütörtökre minden más hírt háttérbe szorított Németországban. Valamennyi újság címlapján a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzőjének hatalmas fotója - és a visszatérés híre - szerepelt, több lap külön kommentárt is szentelt a visszatérésnek. És a hírekből kicsengett: Németország ismét büszke egyik legnevesebb sportolójára. 
    
Az első szakértői vélemények szerint a népszerű Schumi - noha már 40 éves és három évvel ezelőtt Sao Paolóban hagyta abba a versenyzést - megfelelően fitt ahhoz, hogy ismét a versenyautó volánja mögé üljön. A korábbi sokszoros bajnok osztrák Niki Laudát csak az lepte meg, hogy a visszatéréssel kapcsolatban ilyen gyors döntés született. Lauda úgy vélekedett, hogy a Ferrari szempontjából ez a legjobb megoldás. Sőt - mint hozzátette - semmi ok nincs azt feltételezni, hogy Schumacher nem ott folytatja, ahol három évvel ezelőtt abbahagyta. A korábbi többszörös világbajnok azt azonban nem tartotta valószínűnek, hogy Schumacher Massa felgyógyulása után is "versenyben" marad. 


2009. május 10-én a barcelonai Montmelo versenypályán készült kép a hétszeres Forma-1-es világbajnok német Michael Schumacherről
    
Laudához hasonlóan a legnagyobb megértéssel nyilatkozott Németország egyik legkiválóbb - korábbi - futballkapusa, a labdarúgástól tavaly 39 évesen visszavonult Oliver Kahn. Kahn természetesnek nevezte, hogy Schumacher nem tudott ellenállni a kihívásnak és úgy vélte, hogy a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzője ismét eredményes lesz. Ő maga azonban egyelőre nem kívánja folytatni Schumacher példáját - tette hozzá. 
    
A német versenyző menedzsere, Willi Veber elismerte, hogy megpróbálta lebeszélni Schumit a visszatérésről. Egy csütörtöki interjúban kifejtette: csak attól tartott, hogy "pártfogoltjával" szemben óriásiak lesznek az elvárások. "Ha Schumacher ismét versenyautóba ül, az emberek csakis győzelmet akarnak látni" - hangoztatta Weber, megértve ugyanakkor azt is, hogy a Ferrari kérésére nem lehetett nemet mondani. 
    
Értesülések szerint minden idők legnagyobb Forma-1-es versenyzője már meg is kezdte a felkészülést a valenciai "beugrásra". A hétszeres világbajnok számára a Ferrari különleges edzésprogramot dolgozott ki, figyelembe véve azt, hogy a jelenlegi versenyautóval a teszt nem megengedett. Schumachernek ezért a tavalyi autóval kell lehetőség szerint minél több kört lerónia, csakhogy ismét "nyeregben" érezhesse magát.

Schumi a Fiat autógyár egyik szimulátorán fog gyakorolni. A Torino mellett található berendezésre azért van szükség, mert a költségcsökkentő intézkedések jegyében a Nemzetközi Automobil Szövetség idéntől betiltotta a tesztelést a szezon közben. A pályafutását 2006 októberében befejező kerpeni pilóta ráadásul még sosem ült az új F60-as modellben. A Ferrari azt szeretné elérni, ha legalább a tavalyi kocsival mehetne néhány kört a következő futamig, amelyre augusztus 23-án kerül sor Valenciában

Az eredményes készülést segíti elő a 40 éves Schumacher fitneszprogramja is: "Michael mindennap a régi nyakerősítő gépével edz" - mondta csütörtökön szóvivője, Sabine Kehm.
Az egészségügyi vizsgálat eredményére néhány napot még várni kell, mint azt Dr. Johannes Peil, a Bad Neuheim-i sportklinika főorvosa elárulta.
 "Csak akkor adunk zöld utat neki, ha minden tesztet elvégeztünk, de ez eltart már pár napig. Ha visszavonulása óta nem ügyelt volna ennyire a kondíciójára, akkor mindez most nem lenne lehetséges" - jelentette ki a pilótát kilenc éve kísérő orvoscsoport vezetője.

Forrás: MTI

További F1-es érdekességekért kattintson a www.f1csatorna.hu weboldalra!
    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!