Külföld

2014.01.09. 19:37

Román oktatási miniszter: az iskola nem gyűjthet osztálypénzt

Törvénytelen, büntethető gyakorlat az, ha az iskola szerepet vállal az osztálypénz gyűjtésében - mutatott rá Remus Pricopie román oktatási miniszter azt követően, hogy Romániában országos visszhangot keltett egy követelőző tanítónő esete.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Csütörtökön a rendőrségen is tanúvallomást tett az a bukaresti szülő, aki korábban egy szülői értekezleten készült felvételt tett közzé egy videómegosztó portálon. Azon gyermeke tanítónője szemrehányást tesz a szülőknek, amiért csak ötven lejt (3300 forintot) voltak képesek összegyűjteni, hogy karácsonyi ajándékot vegyenek az iskola különböző beosztású alkalmazottainak.

A hírtelevíziók által bemutatott felvételen maga a tanítónő indokolja követelését azzal, hogy az ajándékozás általánosan elterjedt, "balkáni" gyakorlat a román állami intézményeknél. A pedagógus "birkáknak" és "tökfejeknek" nevezte a szülőket, amiért ezt nem tudják. Azt mondta: akkor is több pénzt tettek az ajándékalapba a szülők, amikor cigány gyerekeket tanított. Kifejtette: ennyi pénzből legfeljebb az őrző-védőknek vehetnek egy-egy sört, de az iskola titkárságának, könyvtárosának, informatikusának nem telik belőle. 

Egy másik szülő a rendőrségen elmondta: a tanév kezdete óta már 600 lejt (40 ezer forint) fizetett be az iskolának különböző, a tanítónő által jelzett hiányosságok pótlására.

Az ügyben fegyelmi vizsgálatot indított a bukaresti tanfelügyelőség. Az iskola igazgatóját felfüggesztették tisztségéből, a szülőket pedig felkérték, tegyenek feljelentést az olyan pedagógusok ellen, akik ajándékokat követelnek. Az érintett tanítónő ügyében pénteken dönt az iskola igazgatótanácsa.

A Gandul című hírportál úgy tudja: a követelőző tanítónő biztosítási ügynökként is kamatoztatta befolyását, és azért is nyomást gyakorolt a szülőkre, hogy azok az általa működtetett privát napközibe is beírassák gyerekeiket.

Az eset kapcsán a román médiában élénk vita bontakozott ki arról, hogy milyen összefüggés van az alacsony pedagógusi fizetések és az oktatási rendszert átszövő korrupciós jelenségek között. A témával foglalkozó televíziós műsorokból kiderült: a bukaresti tanítónő esete nem egyedülálló, számos más iskolában bevett gyakorlat, hogy a szükséges javításokat a szülőkkel végeztetik el, és az általuk összegyűjtött osztálypénzből a pedagógusoknak ajándékokat is vásárolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!