Külföld

2009.04.06. 17:31

Rémhír terjesztése miatt feljelentették az olaszországi földrengést előre jelző tudóst

Olaszország - Egy olasz tudós hetekkel ezelőtt megjósolta a l'aquilai földrengést, de pánikkeltésra hivatkozva a hatóságok elhallgattatták. Hétfőn kora estig közölt adatok szerint legalább száz halálos áldozata volt a hétfő hajnali közép-olaszországi földrengésnek.

nincs nev

Az olasz kormány hétfőn azt állította, hogy Giacchino Giuliani szeizmológus figyelmeztetésének nem volt tudományos alapja. A régió első földmozgását január közepén észlelték. Kisebb rengések azóta is folytatódtak szabályos időközökként, ami nyugtalanságot keltett a középkorban emelt város lakóinak körében. 

Több, hangszóróval felszerelt mikrobusz körözött egy hónapja a városban, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy hagyja el otthonait, miután az asztrofizikai intézetben dolgozó Giuliani megjósolta egy hatalmas földrengés közeledtét. A szakember fölfigyelt a radon gáz koncentrációjára a régióban, ennek alapján figyelmeztetett a közeli rengésre. Giulianit azonban rémhír terjesztése miatt feljelentették, ezután a rendőrség arra kényszerítette, hogy vegye le az internetről figyelmeztetését. 

A sajtó megkérdezte Silvio Berlusconi miniszterelnököt, vajon az előrejelzés tudatában helyesen járt-e el a kormány a lakosság védelmében. Berlusconi kitért a válasz elől: most inkább a mentésre kell összpontosítani, "majd később megvitathatjuk a földrengések megjósolhatóságát" - felelte a kérdésre. 

Az olasz polgári védelem illetékes bizottsága március 31-én elemezte a L'Aquilában észlelt rezgések adatait, és közleményben tudatta: "a város környékének szeizmikus adottságából következően a jelenség teljesen normális", nincs ok pánikra. 

Hétfőn kora estig közölt adatok szerint legalább száz halálos áldozata volt a hétfő hajnali közép-olaszországi földrengésnek, mintegy harmincan eltűntek, ezerötszázan megsérültek az elemi csapásban, a hajléktalanná vált emberek száma becsült adat szerint elérheti az ötvenezret. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!