Külföld

2015.02.11. 13:55

Porosenko: Kijev készen áll az országos hadiállapot bevezetésére

A kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök szerdán, a kormány kibővített ülésén, amelyre a megyei állami adminisztrációk vezetőit is meghívták.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

"Én, a kormány és a parlament készen állunk arra, hogy döntést hozzunk a hadiállapot bevezetéséről Ukrajna egész területén. Semmilyen esetben sem fogok késlekedni ezzel a döntéssel, ha az agresszor felelőtlen tettei a konfliktus további komoly eszkalálódásához vezetnek" - fogalmazott az államfő. A hadiállapot idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdetett állapot. Országonként változó rendelkezésekkel jár, jellemzője, hogy korlátozza az állampolgárok, a kereskedelmi vállalatok bizonyos szabadságjogait, a szabad mozgást, szükség esetén a sajtószabadságot, járhat a határok lezárásával, beutazási tilalommal.

Az ülésen kijelentette azt is, hogy Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot fog képviselni az úgynevezett "normandiai négyek" minszki, szerda délután kezdődő csúcstalálkozóján. Kiemelte, hogy ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése. 

Szavai szerint lehet, hogy a mai dátum az egyik legfontosabb lesz Ukrajna történelmében. Biztosított afelől, hogy Ukrajna békét akar. 
"Békét akarunk, Ukrajnában akarunk élni, Ukrajna egységét, a rend helyreállítását, az agresszió megfékezését akarjuk, és azt, hogy a megszálló csapatok hagyják el Ukrajna területét" - hangoztatta Porosenko.   

Kiemelte ugyanakkor, hogy Ukrajnának a helyzet kétféle alakulására egyaránt fel kell készülnie: a békére és az önvédelemre. "Ha meg kell védeni a földünket, akkor ezt az utolsó emberig megtesszük" - jelentette ki, hozzátéve, hogy maximális erőfeszítéseket kell tenni a hadsereg ellátására az ország hatékony védelmének biztosítása érdekében.           

Ismételten leszögezte, hogy a decentralizációnak, azaz a régiók önigazgatási joga kiterjesztésének - amelyen jelenleg a kijevi vezetés munkálkodik - semmi köze a föderalizációhoz, Ukrajna nem válik szövetségi állammá, hanem egységes marad, mert ezt akarja az ukrán állampolgárok túlnyomó többsége, több kint 85 százaléka. 

Kijelentette, hogy a föderalizáció eszméjét Ukrajna keleti szomszédra igyekszik exportálni Ukrajnába. Szavai szerint ironikus módon ebben az országban igen erősen központosított a hatalom, a föderális berendezkedés pedig "csak papíron létezik". "Kész vagyok a területei közösségeknek jogokat biztosító bármilyen mechanizmust átvenni az Oroszországi Föderációtól, de mielőtt mást kiokítanak, nézzenek magukra" - jegyezte meg Porosenko.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!