Külföld

2010.02.18. 13:44

Pokolgép robbant Pakisztánban

Legkevesebb 29 ember életét vesztette csütörtökön, miután pokolgép robbant Pakisztán északnyugati részén, az Afganisztánnal határos törzsi területen.

MTI

A robbantás egy mecsetnél történt, Aka Hel körzetében, Haibár törzsi területen - közölte Dzsaved Hán, a pakisztáni kormány illetékese. A robbantásban több mint ötvenen megsebesültek. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma még emelkedni fog.
A merényletet egyetlen csoport sem vállalta magára. Pakisztánban az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet követtek el, amelyek egy részét vélhetően megtorlásnak szánták a pakisztáni hadseregnek a tálibok ellen a dél-varizisztáni törzsi területen végrehajtott hadműveletei miatt.
A merénylettel kapcsolatos híradások erősen ellentmondanak egymásnak. Korábbi jelentések szerint a halottak között van a betiltott Laskar-e-Iszlám fundamentalista fegyveres csoport egyik parancsnoka, a támadás feltehetően ellene irányult. Az első hírekben az Orakzai törzsi területen egy marhavásár is felmerült a merénylet helyszíneként, de mivel az nincs messze a mecsettől, több forrás valószínűsíti, hogy ugyanarról a robbantásról lehet szó.
A Hszinhua kínai hírügynökség ezzel szemben egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a mecsetnél és a marhavásárban is volt robbanás. A hírügynökség a halottak számát legkevesebb harmincra, a sebesültekét százra becsüli. Értesülései szerint az imahely ellen, amelyben több mint 150 hívő tartózkodott, öngyilkos merényletet követtek el.
Eközben csütörtökön Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök fogadta Richard Holbrooke-ot, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottját. Megbeszélésük témája az együttműködés elmélyítése volt a fegyveres lázadó mozgalmakkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!