Külföld

2011.09.07. 08:24

Pokolgép robbant Indiában egy bírósági épületnél, halottak

Újdelhi - Nagy erejű pokolgép robbant szerda délelőtt az indiai főváros, Újdelhi központjában a felsőbíróság épületénél, a detonációban kilenc ember életét vesztette, negyvenöten megsebesültek - közölte az indiai belbiztonsági minisztérium tisztségviselője.

MTI

A tájékoztatás szerint egy aktatáskába rejtették a robbanószerkezetet, és a táskát az épület egyik főbejáratánál helyezték el a kapun kívül.
   
A robbanás nem sokkal délelőtt tíz óra után következett be, amikor több százan álltak sorban a bíróság bejáratánál arra várva, hogy bejusson az épületbe. Rendszerint szerdán van a legnagyobb tömeg az épületnél, mert a bíróság ezen a napon tart meghallgatást közérdekű peres ügyekben.
   
A felsőbíróság közvetlenül a legfelsőbb bíróság alatti fellebbviteli fórum az indiai igazságszolgáltatási rendszerben.
   
Idén május végén már volt egy kisebb robbanás ugyanennél a bírósági épületnél, akkor egy autóba rejtett pokolgépet lépett működésbe a bíróság parkolójában, de a nagy meleg miatt a robbanószerkezet nem működött megfelelően. A detonációban nem sebesült meg senki.
   
Legutóbb július közepén volt hasonlóan súlyos merénylet Indiában: húszan haltak meg, és több mint 130-an megsebesültek egy hármas robbantásban Mumbaiban. A merényletért akkor egy helyi radikális iszlamista csoportot, a pakisztáni Laskar-i-taiba terrorszervezethez köthető Indiai Mudzsáhideket tettek felelőssé, de nem tartóztattak le senkit.
   
Ugyanez az indiai csoport vállalta azt a 2008-as robbantássorozatot, amely a legutóbbi súlyos terrortámadás volt Újdelhiben; a merényletekben 22-en vesztették életüket, a sebesültek száma meghaladta a száz főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!