Külföld

2010.02.14. 13:39

Pokolgép robbant egy nyugat-indiai város éttermében

India - Kilencen meghaltak és ötvenheten megsebesültek szombaton, miután pokolgép robbant Púna nyugat-indiai város egyik zsúfolt éttermében. Magyar áldozat nincs. Hindu nacionalista vezetők másnap már a jövő hétre kitűzött indiai-pakisztáni béketárgyalások lemondását követelték.

MTI

A robbanás egy nemrégiben felújított meditációs központ közelében található, Német Pékség nevű étteremben történt a Mumbaitól (Bombay) 200 kilométerre délkeletre fekvő városban.

Palaniappan Csidambaram indiai belügyminiszter közölte: a robbanást pokolgép okozta. A miniszter szerint a kilenc halott között egy külföldi van, de egyelőre nem tudni, milyen állampolgár. Egy magas rangú rendőrtiszt úgy tájékoztatott, hogy a halottak között hat indiai van, három halottat még nem azonosítottak, és lehet köztük egy külföldi is. Tíz külföldi sebesült meg, köztük irániak, szudániak, nepáliak, egy-egy tajvani és német - tette hozzá.

Pálmai Géza, Magyarország újdelhi nagykövete az MTI kérdésére elmondta, hogy a merényletnek nincs magyar - halálos vagy sebesült - áldozata.

Belügyi illetékesek előzőleg elmondták, hogy az egyik pincér egy otthagyott hátizsákra lett figyelmes, és feltehetően akkor történt a robbanás, amikor megpróbálta kinyitni. A detonáció következtében az épület és a közeli üzletek súlyosan megrongálódtak.

A robbanás akkor történt, amikor India és Pakisztán között enyhülni kezdett a viszony. A két ország megállapodott, hogy február 25-én tárgyalásokat tartanak Újdelhiben, az első hivatalos megbeszélést a 2008-as mumbai merényletek óta.

Gopinath Munde, a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata párt egyik vezetője szerint a mumbai merényletekhez hasonlóan ismét Pakisztánban készítették elő a támadást. Az ellenzéki párt egy másik vezetője, Árun Dzsajtli követelte, hogy India ne kezdje újra a béketárgyalásokat, amíg Pakisztán hagyja, hogy terroristák a területét használják bázisnak, és nem bünteti meg a mumbai merényletek résztvevőit. "A terrorizmus és a a tárgyalások nem járhatnak együtt" - tette hozzá.

Szomanahalli Mallaiah Krisna indiai külügyminiszter kijelentette: megvárja a merényletről szóló szakértői jelentést, mielőtt reagálna az ellenzéki követelésére.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő vasárnap újságírókhoz szólva elítélte a púnai merényletet. "Elítéljük a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását - mondta. - Jó kapcsolatokat kívánunk fenntartani Indiával, és azt óhajtjuk, hogy a tárgyalások meggyőző eredményt hozzanak."

A szombati incidens volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Indiában 2008 novembere óta, amikor Mumbaiban iszlamista fegyveresek összehangolt támadást intéztek szállodák, pályaudvarok, kórházak, rendőrségi épületek és egy zsidó szervezet székháza ellen. A támadásoknak 166 halálos áldozatuk volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!