Külföld

2010.03.29. 06:50

Pokolgép robbant Athénban - Meghalt egy 15 éves fiú

Pokolgép robbant vasárnap este Athénban, egy ember meghalt, ketten megsebesültek - közölte a rendőrség.

MTI

A zsákba rejtett nagy erejű pokolgép a görög főváros Ana Patiszia elővárosában robbant fel egy nonprofit szervezet menedzserképző iskolájának épülete előtt. A detonációban egy 15 éves afgán bevándorló fiú életét vesztette, tízéves húga súlyosan megsérült, 45 éves anyjuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.
   
A robbanást nem előzte meg figyelmeztető telefonhívás.
A fiú a helyszínen meghalt, a kislányt válságos állapotban szállították kórházba, anyjukat, aki csak könnyebben sérült meg, de sokkos állapotba került, egy másik kórházban ápolják. A rendőrség és a terrorellenes szolgálat lezárta a környéket.
   
Mihalisz Krüszokoidesz polgári védelmi miniszter "undorító terrorcselekménynek" nevezte a merényletet és megígérte, hogy elfogják a tettest.
"A terrorizmus megmutatta undorító arcát. Egy fiatalember meghalt a terroristák által állított halálos csapdában"- áll a miniszter által kiadott közleményben.

A vizsgálat elsődleges adatai szerint a bevándorló család minden este arra járt, hogy átkutassa a szemeteseket. A fiú feltehetően megtalálta és kinyitotta a zsákot a pokolgéppel, amely azonnal felrobbant - áll a közleményben.
Athénban, illetve Szalonikiben gyakoriak a középületek, gazdasági vagy diplomáciai képviseletek elleni merényletek, de ritkán követelnek áldozatokat, és rendszerint figyelmeztető telefonhívások előzik meg a támadásokat. A merényletek elkövetését általában szélsőséges csoportok vállalják magukra.
   
A legutóbbi, áldozatokkal járó támadást októberben követték el Athénban, amikor hat rendőr sebesült meg a kapitányságra leadott géppisztolysorozatban.
Az elmúlt héten három pokolgépes támadást követtek el egy szélsőjobboldali párt irodája, egy bevándorlók számára fenntartott rendőrségi befogadó központ és egy pakisztáni bevándorló háza ellen. A támadások következtében senki sem sérült meg. A három támadás elkövetését az Összeesküvő Tűzsejtek nevű szélsőséges csoport vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!