Külföld

2015.01.16. 19:00

Párizsi vérengzés - Prágai tüntetés az iszlám csehországi terjedése ellen

Több százan tüntettek pénteken este Prágában az iszlám csehországi terjedése ellen.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A több mint egyórás tüntetést a cseh államfő székhelye, a Hradzsin előtti téren a Nem akarunk iszlámot a Cseh Köztársaságban elnevezésű csoport szervezte.

Martin Konvickának, a csoport vezetőjének közlése szerint céljuk a iszlám terjedésének és elősegítésének megtiltása. Állítása szerint nincs hivatalos kapcsolat csoportja és a PEGIDA nevű szervezet között, amely hasonló iszlámellenes megmozdulásokat szervez Németországban. 

A csoportnak százezer támogatója van a társadalmi médiában, demonstrációjára ennek ellenére csak keveseket tudott mozgósítani.
A rendezvényen a rendőrség szerint mintegy 600, míg a rendezők szerint1500 ember vett részt, és az incidens nélkül zajlott le. Ugyanakkor mintegy kéttucatnyi ember a téren a muzulmánok és más vallásúak jogainak betartása mellett tüntetett. A két csoportot rendőri sorfal választotta el egymástól. A rendezők korábban úgy nyilatkozták, hogy a tüntetésre mintegy négyezer embert várnak.

Az iszlámellenes tüntetők cseh zászlókat lengettek és "Európa ébredj fel!", "Nem létezik békés iszlám" valamint "Az iszlám egy rossz" és más hasonló feliratú transzparenseket lehetett látni.

A tüntetők között megjelent Tomio Okamura, az Úsvit (Virradat) mozgalom elnöke és a parlamenti párt néhány más képviselője is. 
"Célunk, hogy fennmaradhassanak a cseh hagyományok, az nem lényeges, hogy milyen vallás ellen tiltakozunk" - mondta újságíróknak Marek Cernoch, az Úsvit alelnöke.

Jelen volt Jana Cernochová, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) parlamenti frakcióvezető- helyettese is. "Hiba lenne az iszlám elleni tüntetőket szélsőségeseknek minősíteni" - nyilatkozta Cernochová. 

A cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) nyilatkozatban azt állította, hogy Csehországot jelenleg semmiféle terrorista veszély nem fenyegeti. Jan Subert szóvivő szerint a BIS Rob Wainwright, az Interpol európai főnökének nyilatkozatára reagált, aki pénteken azt állította, hogy Európában ma rendkívül magas az újabb terrortámadások veszélye. 
Sajtóforrások a csehországi muzulmánok számát mintegy 10-15 ezerre becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!