Külföld

2015.01.14. 19:52

Párizsi vérengzés - Fenyegető leveleket kaptak brüsszeli újságosok

Fenyegető levelet kapott négy brüsszeli újságos, hogy ne terjesszék a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap legújabb számát, amely Belgiumban csütörtöktől lesz kapható - közölték szerdán a belga hatóságok.

A brüsszeli ügyészség szóvivője tudatta, hogy nagyon komolyan veszik a fenyegetést, és minden eszközt bevetnek, hogy kiderítsék, kitől származnak a levelek, a felelőst pedig az igazságszolgáltatás elé állítsák.

"Ez tűrhetetlen" - jelentette ki Laurent Dumont, a vádhatóság szóvivője.

A La Derniere Heure című belga napilap a fenyegető levelek tartalmát is közzétette.

"Azt javaslom, ne terjessze a szeretett Mohamedünkről készült karikatúrákat(...) ezen a Charlie Hebdo nevű aljas újságon keresztül, vagy nézzen szembe annak kockázatával, hogy bosszút állunk Önön és förtelmes üzletén" - ismertette a fenyegetést az újság.

Az érintett brüsszeli kerület polgármestere elmondta, hogy a megfenyegetett újságosokat mind csütörtökön, mind a rákövetkező napokban folyamatosan figyelik majd a hatóságok.

A Charlie Hebdóból Belgiumban átlagosan hetente 2-3000 darab fogy, a merénylet utáni lapszámból viszont a belga terjesztő 80 ezer példányt rendelt, de várhatóan csak 20-30 ezret kap majd, amelyeket a tervek szerint csütörtökön és pénteken értékesítenek. A terjesztő szerint a támadás óta a többi francia lap iránt is megháromszorozódott a kereslet, és a belga lapokból is 30 százalékkal több fogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!