Külföld

2015.01.11. 15:44

Párizsi vérengzés - Több mint 2,5 millióan tüntettek Franciaországban

Hatalmas tömeg részvételével megkezdődött vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulás, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el.

Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre fog megérkezni.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a meghívott állam- és kormányfők vonulnak az élen a Köztársaság teréről indult terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelyet a Franciaországban elkövetett terrortámadások 17 áldozatának emlékére tartanak Párizsban 2015. január 11-én. Jobbról a második Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Francois Hollande francia elnök (b), Angela Merkel német kancellár (b2), Matteo Renzi olasz kormányfő (j3) és Simonetta Sommaruga svájci elnök (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna


A politikai vezetők karöltve, némán mentek, a francia elnökbe balról Angela Merkel német kancellár, jobbról Ibrahim Boubacar Keita mali elnök karolt. Az első sorban volt látható többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Mögöttük vonult más államok vezetőinek társaságában Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A világ vezető politikusai autóbuszon érkezetek a francia elnöki hivatalból, ahol Hollande előzetesen vendégül őket. A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a meghívott állam- és kormányfők vonulnak az élen a Köztársaság teréről indult terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelyet a Franciaországban elkövetett terrortámadások 17 áldozatának emlékére tartanak Párizsban 2015. január 11-én. Jobbról a harmadik Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (b2), valamint Rania királyné, II. Abdalláh jordániai uralkodó neje (j2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna



Az emberek a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fognak, megölelik őket, gratulálnak ahhoz, hogy péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

A megemlékező menet várhatóan több órán fog vonulni, miután a République téren kora délelőtt óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Az emberek gyertyákat gyújtanak és virágokat helyeznek el a téren álló, a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál.

A République tér néhány perc sétára található a Charlie Hebdo szerkesztőségétől, ahol szerdán két dzsihádista lemészárolta a lap teljes vezetőségét és két rendőrt is megöltek. Az utóbbi napok támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

Több mint 2,5 millióan tüntettek Franciaországban

Több mint 2,5 millióan vonultak utcára Franciaországban vasárnap a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulásokon.

Párizsban "a tüntetők az eredetileg kijelölt útvonalaknál jóval szélesebb területen vonultak, ezért képtelenség megszámolni őket" - közölte a franca belügyminisztérium.

Korábban a szervezők másfél millióra becsülték a fővárosban a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen résztvevők számát, s a vidéki városokban is több mint egymillióan tüntettek.

A párizsi République (Köztársaság) téren a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál fiatalok és idősek, gyerekek és szüleik, franciák és külföldiek, muzulmánok és zsidók együtt adóztak az áldozatok emléke előtt.

A térről több útvonalon is elindultak az emberek a Nation (Nemzet) tér felé "Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok" feliratú táblákat tartva a magasba. Volt aki "Muzulmán vagyok, de nem terrorista", "Charlie Akbar" (Charlie a legnagyobb), "Francia vagyok és nem félek", "A tinta folyjon, ne a vér!", "A szólásszabadságnak nincs vallása" felirattal érkezett, sokan a francia nemzeti zászlót lengették.

A nyugodtan hömpölygő, jó hangulatban megemlékező tömeg rendszeresen a Charlie szót skandálta, és többször spontán módon elénekelte a Marseillaise-t, a francia himnuszt.

Az emberek beszélgettek egymással, mosolyogtak, a tüntetést biztosító rohamrendőrök láttán pedig tapsviharban törtek ki és azt kiabálták, hogy "köszönjük", amiért péntek este a három napig tartó franciaországi terrorcselekmény-sorozat után a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

"Még soha nem voltam tüntetésen" - mondták sokan az újságírók kérdésére, hogy miért jöttek el.

A 47 éves Pierre fontosnak tartotta a sajtószabadság iránti ragaszkodását és a szolidaritást kifejezni, miután példátlan módon egy lapnak gyakorlatilag a teljes szerkesztőségét kivégezték a terroristák.

A francia televíziók tudósítása szerint a II. világháború végének ünneplése óta nem volt ilyen jelentős tömegmegmozdulás Franciaországban.

A menet élén Francois Hollande államfő oldalán mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. Közülük egyesek, így Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Ali Bongo gaboni elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlétét is bírálta több francia lap, például a Le Monde is, arra hivatkozva, hogy "ők kevéssé a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság tiszteletben tartásáról ismertek".  A liberális lap kérdésére a francia elnöki hivatal közölte: "Tekintettel arra a világméretű bajra, amelyet a terrorizmus jelent, mindenkit szívesen látunk, mindazokat, akik készek segíteni minket ezen csapás leküzdésében. A terroristák a sajtószabadságra és a rendőrökre támadtak, antiszemita cselekményeket hajtottak végre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy különbséget tegyünk az országok között és megbélyegezzük őket. Ezek a vezetők egyértelműen elítélték a Charlie Hebdo elleni támadást" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Ellenségnek számító politikusok vonultak együtt a terrorizmus ellen

Ellenségnek számító és sokak által bírált politikusok együtt vonultak fel vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelyen mintegy ötven ország képviseltette magát.

A világ vezető politikusai közös autóbuszban érkeztek a francia elnöki hivatalból, ahol Francois Hollande államfő előzetesen vendégül látta őket. A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg. 

Néhány méter választotta el egymástól például Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, akik négy éve nem voltak ilyen közel egymáshoz. Az izraeli és palesztin vezető fogta közre egyébként a francia elnökbe karoló Angela Merkel német kancellárt és Ibrahim Boubacar Keita mali elnököt, valamint Donald Tuskot, az Európai Unió elnökét.

Netanjahu és Abbász nem tárgyaltak egymással Párizsban, és a közelség csak szimbolikus volt, miután az izraeli-palesztin párbeszéd már egy ideje zsákutcába jutott, és egyelőre nem is látszik a jele annak, hogy a felek közös tárgyalóasztalhoz ülnek a közeljövőben.

A párizsi rendezvényen egy másik ellenségnek számító politikai párost is együtt láthatott a világ: Petro Porosenko ukrán elnököt és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Az ukrán elnök egyébként a megemlékezés előtt hazája helyzetről negyedórás megbeszélést folytatott a francia elnöki hivatalban Francois Hollande-dal és Angela Merkellel, az orosz külügyminiszter nem volt jelen a háromoldalú találkozón.

Az ukrán válság ügyében hétfőn egyeztet Berlinben az orosz, az ukrán, a német és a francia diplomácia a január 15-re a kazahsztáni Asztanában tervezett négyoldalú csúcstalálkozó reményében. Merkel és Hollande ugyanakkor már jelezte, hogy csak akkor látja értelmét egy ilyen típusú megbeszélésnek, ha addig érdemi előrelépés történik a szeptemberben elfogadott minszki megállapodás végrehajtásában.

"Nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem ezen a meneten" - mondta vasárnap este a német kancellár, aki üdvözölte, hogy "az egész világ támogatta" Franciaországot. "Ez azt mutatja, hogy sokan vallják magukénak a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjét" - tette hozzá a francia köztársaság jelszavára utalva.

Néhány nappal a Franciaországban a szólásszabadaság szimbólumának számító Charlie Hebdo szatirikus napilap szerkesztősége ellen elkövetett 12 áldozattal járó merényletet követően ugyanakkor több emberi jogi szervezet, jogvédő egyesület és lap is bírálta, hogy a médiaszabadságot korlátozó országok vezetői is meghívást kaptak a megemlékező felvonulásra.

"Minek a nevében jönnek a sajtszabadságot elnyomó rezsimek képviselői felvonulni Párizsba egy olyan újság emlékére, amely mindig is a véleménynyilvánítás szabadágának legmagasabb koncepcióját védte? " - hangsúlyozta a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet. Andrew Strohlein, a Human Rights Watch európai vezetője pedig a Twitteren "undorító képmutatásnak" nevezte egyes országok vezetőinek a részvételét a menetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!