Külföld

2015.01.10. 20:49

Párizsi vérengzés - A lengyel titkosszolgálat hat, a radikális iszlám irányzathoz tartozó lengyelt azonosított

A lengyel titkosszolgálat 6 lengyel származású személyt azonosított, akik potenciális terrorista veszélyt jelentenek, mivel nyugati emigrációjuk során áttértek a muzulmán vallásra, és ezt követően radikális csoportokhoz csatlakoztak - adta hírül a TVN24 varsói hírtelevízió szombaton.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Erről a hírtelevízió szerint a lengyel katonai elhárítás és a belbiztonsági szolgálat főnökei számoltak be a parlament belbiztonsági bizottságának zárt ülésén.

Az azonosított személyek közül öt Norvégiában, illetve az Egyesült Királyságban csatlakozott fundamentalista iszlám csoportokhoz, és jelenleg Irakban és Szíriában harcolnak az Iszlám Állam oldalán. Egy hatodik, muzulmán hitre áttért ember visszatért Lengyelországba, a szervezetet azonban, mellyel az illető rokonszenvezik, a lengyel titkosszolgálat nem sorolja a terrorszervezetek közé.

A belbiztonsági bizottság elnöke, Marek Biernacki úgy nyilatkozott a TVN24-nek, hogy a kontinensen jelenleg éppen a terrorszervezetekhez csatlakozó európaiak jelentik a legnagyobb terrorveszélyt.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő pénteken azt hangsúlyozta, hogy a párizsi vérengzés után  Lengyelországban semmiképpen nincs fokozott terrorizmusveszély. Ugyanakkor bevallotta: a lengyel titkosszolgálat emeltszintű készültségben dolgozik.

Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője szombat reggel azt mondta az RMF FM lengyel rádióban, hogy a francia eseménysorozat a terrorizmus klasszikus példája, mely más államokban is megismétlődhet. "Készen kell állnunk erre a háborúra" - mondta Schetyna, rámutatva azokra a nyugati figyelmeztetésekre, amelyek szerint a párizsi vérengzés után nem zárhatók ki további merényleteket. A lengyel külügyminiszter a demokratikus államok szorosabb terrorellenes koalícióját szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!