Külföld

2010.01.20. 12:16

Pánik Haitin! Újabb nagyerejű utórengés

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS). Előzőleg élve emeltek ki egy hetvenéves asszonyt a mentőalakulatok a haiti főváros egyik székesegyházának, valamint egy huszonötéves nőt egy üzletközpontnak a romjai alól helyi idő szerint kedden, egy héttel a Port-au-Prince-t romba döntő földrengés után.

MTI

A szerdai földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze 10 kilométer mélységben. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Egy idős asszonyt, Anna Zizit kiemelték mexikói tűzoltók kedden a törmelék alól, majd hordágyra fektették. A mentők infúziót kötöttek rá. Az idős asszony dalra fakadt, amint ismét biztonságban érezte magát. A mentőalakulat tagjai pedig sírva fakadtak örömükben.

 


Az életben lévő asszonyról már korábban is tudtak. Sarah Wilson, a Christian Aid brit segélyszervezet szóvivője elmondta, hogy a mentőalakulatok tömlőn keresztül rendszeresen vizet juttattak el hozzá.
   
Nem sokkal az idős ember után élve mentettek ki Port-au-Prince egyik bevásárlóközpontjának romjai közül egy 25 éves nőt is. Egészséges és a körülményekhez képest jó állapotban van.
Az országba vezényelt amerikai katonák kedden figyelmeztettek: lassan elfogy a remény arra, hogy újabb túlélőket találjanak.

Haitit a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg hét nappal ezelőtt. A természeti katasztrófa következtében épületek százai dőltek romba, több mint 250 ezren megsebesültek, másfél millióan pedig hajléktalanná váltak. A halottak száma az eddigi adatok szerint elérte a 75 ezer főt a karibi szigetországban.

Segítség Haitinek: élő koncert világsztárokkal két magyar adón is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!