Külföld

2011.08.11. 17:40

Ötödszörre is elutasították Julia Timosenko szabadlábra helyezését

Kijev – A kijevi Pecserszki kerületi bíróság csütörtökön is elutasította – immár ötödször – a védelem kérését, hogy helyezzék szabadlábra a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfőt, Julija Timosenkót.

MTI

A védelem arra hivatkozott, hogy nincs jogi és ténybeli alapja Timosenko rács mögött tartásának. A beadványhoz csatolták az ukrán egyházi vezetők és parlamenti képviselők egy csoportjának a kezességvállalását is.
   
A csütörtöki tárgyalás nagy része Olekszandr Turcsinovnak, a Timosenko-kormány miniszterelnök-helyettesének a kihallgatásával telt. Turcsinov elmondása szerint igyekezett a "lehető legpontosabban elmagyarázni a bíróságnak azokat a tömeges korrupciós bűnügyeket, amelyek a 2009-es gázválság kezdetéhez elvezettek". Turcsinov - Timosenko közeli munkatársa - közölte, hogy "az üggyel kapcsolatos dokumentumokat is benyújtott, a bíróság azonban egyiket sem csatolta az aktához".
   
Pénteken a fellebbviteli bíróság tárgyalja Timosenko beadványát: ebben az ellenzéki politikus megfellebbezte azt az augusztusi 5-i bírósági döntést, amellyel a házi őrizetét előzetes letartóztatásra változtatták.
   
Az ellenzéki politikust, Viktor Janukovics elnök régi politikai ellenlábasát egyebek mellett azzal vádolja az ügyészség, hogy kormányfőként Ukrajna számára kedvezőtlen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal 2009-ben. Timosenko tagadja a vádat, és azzal vádolja Janukovics elnököt, hogy így kívánja eltávolítani őt a politika színtérről a közelgő választások előtt.
   
A bíróság székháza előtt Timosenko hívei és ellenzői tüntetnek. Kijev főutcáján, a Hrescsatikon az ellenzék sátortábort állított fel, a harminc sátor körül többön "Ukrajna parlamenti képviselőjének fogadóterme" felirat olvasható. A rendőrség szerint a megmozdulásban mintegy ötszázan vesznek részt.
   
A belügyminisztérium sajtóosztályának közlése szerint elfogtak egy férfit, aki a tüntető tömegben ellopott egy ezüstláncot. A férfi elmondása szerint Kirovohradból utazott a tiltakozó akcióra "pénzt keresni". Állítása szerint napi 250 hrivnyát (6000 forint) ígértek neki a tüntetésben való részvételért és a sátorban lakásáért. Timosenko pártja, a Haza párt "a rendőrség soros provokációjának" minősítette a belügyi közleményt.








OLDALTÖRÉS: Timosenko-per - Párizsban bekérették az ukrán nagykövetet










Timosenko-per - Párizsban bekérették az ukrán nagykövetet










Timosenko-per - Párizsban bekérették az ukrán nagykövetet










Timosenko-per - Párizsban bekérették az ukrán nagykövetet

Bekérették a francia külügyminisztériumba Ukrajna párizsi nagykövetét, hogy kifejezzék a francia kormány "súlyos aggodalmát" Julija Timosenko volt ukrán kormányfő őrizetbe vétele miatt - közölte csütörtökön a francia külügyi tárca.

"Emlékeztettük (a nagykövetet), hogy Franciaország - európai partnereivel együtt - továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az ügy fejleményeit, különös tekintettel a jogállamiság elvének tiszteletben tartására, amely központi jelentőségű Ukrajna és az Európai Unió viszonyában" - közölte a francia külügyminisztérium.
Közben Viktor Janukovics ukrán elnök Kijevben elutasította azokat a hozzá intézett felhívásokat, hogy vessen véget a Timosenko elleni eljárásnak.
"Az ukrán igazságszolgáltatási rendszer független és pártatlan (...) Nem avatkozhatok közbe, és nem is akarok beleavatkozni az ukrán bíróság és ügyészség munkájába" - áll az elnöki hivatal által kiadott közleményben.
Egy kijevi bíróság augusztus 5-én rendelte el Timosenko őrizetbe vételét arra hivatkozva, hogy a volt kormányfő sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat az ellene folyó perben, amelyben hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
A letartóztatás miatt aggodalmát fejezte ki az Európai Unió, az Egyesült Államok pedig követelte a korábbi kormányfő szabadon bocsátását. Timosenko letartóztatása tovább erősíti azt a látszatot, hogy politikai indíttatású eljárás folyik a politikus ellen - fogalmazott az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!