Külföld

2016.03.26. 20:19

Öt embert őrizetbe vettek egy iszlámellenes tüntetésen Prágában

Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség szombaton délután Prágában egy tüntetésen, amelyen Európa iszlamizációja elleni tiltakoztak.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A mintegy 800-1000 ember részvételével lezajlott belvárosi tüntetést a Nemzeti Demokrácia nevű radikális jobboldali szervezet rendezte. A rendőrség először akkor lépett közbe, amikor Adam B. Bartos, a szervezet elnöke a lehető legmagasabb büntetés kiszabását kérte azokra a cseh politikusokra, akik szerinte nem kezelik megfelelően a migránsválságot.

Bartos felszólalásában határozottan elutasította az Európai Unió és Törökország migránsválsággal kapcsolatos megállapodását, és élesen bírálta a vezető cseh politikusokat, hogy nem léptek fel ellene. Szerinte a megállapodás szabad utat nyit a migránsoknak Európába.

"Ez már nem valamiféle hanyagság vagy a kormány tehetetlensége, hanem tudatos, az ország felbomlasztására irányuló tevékenység. Ez hazaárulás, amelyet a legmagasabb büntetéssel kell sújtani" - jelentette ki Adam B. Bartos.  Ekkor léptek közbe a kommandósok és a tüntetőkkel dulakodva elvitték Bartost a helyszínről.  

A rendőrség néhány perccel később törvénysértésre hivatkozva feloszlatta a demonstrációt. A tüntetők többsége a felszólításra nem reagált, hanem menetoszlopba próbált szerveződni és a Vencel térről a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt közeli székházához akart vonulni. Kommandósok azonban elállták útjukat, és nem engedték őket a székház utcájába. A dulakodás után a rendőrök további négy személyt vettek őrizetbe - közölte Jan Danek prágai rendőrségi szóvivő. 

Adam B. Bartos előállítása annak bizonyítéka, hogy a kormány kezdi elveszíteni a helyzet feletti ellenőrzését, ezért sürgősen előre hozott választásra van szükség - reagált az eseményekre egy másik szélsőséges radikális szervezet, az Iszlámellenes Blokk, amelynek migránsellenes tüntetésén tavaly novemberben Milos Zeman cseh államfő is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!