Külföld

2016.01.19. 10:31

Össztűz zúdult Izraelre a ciszjordániai telepesek miatt

Diplomáciai össztűz zúdult Izraelre a ciszjordániai telepesek miatt: a Tel-Avivba akkreditált amerikai nagykövet, az Európai Unió külügyminiszterei és a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet is bírálták Jeruzsálem telepes-politikáját.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

A Human Rights Watch kedden nyilvánosságra hozott, százhatvankét oldalas jelentésében felszólította az üzleti vállalkozásokat, hogy szüntessék meg tevékenységüket az Izrael által 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, mert működésükkel elősegítik a telepek növekedését és megsértik a palesztinok emberi jogait.

Az izraeli közszolgálati rádió kedd reggel bejelentette, hogy a nemzetközi nem kormányzati szervezet külön felkérte az izraeli bankokat a telepeseknek nyújtott lakásvásárlási kölcsönök leállítására, mert azok szerintük ellenkeznek a nemzetközi törvényekkel, mert elősegítik a palesztin földek törvénytelen birtokba vételét. 

Előzőleg hétfőn az EU-országok külügyminisztereinek találkozóján is határozatot hoztak a telepesekről. "Minden, az Európai Unió és Izrael között születő megállapodásnak egyértelműen és kifejezetten jeleznie kell, hogy nem alkalmazható az 1967-ben Izrael által megszállt területeken" - fogalmaztak az EU külpolitikai vezetői.

Sajtóbeszámolók szerint Izrael diplomáciai erőfeszítései nyomán a határozatot az EU öt legnagyobb tagja, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország kezdeményezte eredeti szövegváltozatnál némileg enyhébb formában fogadták el.

Izrael telepes politikáját bírálta hétfőn Dan Shapiro Tel-Avivba akkreditált amerikai nagykövet is, aki egy Tel-Avivban rendezett, nemzetbiztonsági kutatásokkal foglalkozó konferencián azt mondta, a telepek bővítésével egyre csökken a kétállami megoldás esélye.

Shapiro emellett kettős jogi mérce alkalmazásával vádolta Jeruzsálemet Ciszjordániában a palesztinok, illetve az izraeliek tekintetében.

Az amerikai diplomata szavait a miniszterelnöki hivatal már hétfőn este élesen visszautasította, "elfogadhatatlannak és tévesnek" nevezte. A hivatal közleménye szerint Izrael egyaránt érvényesíti a törvényeket az izraeliekkel és a palesztinokkal szemben és "az uszítást folytató és a tárgyalásokra nem hajlandó Palesztin Hatóság a felelős a politikai patthelyzetért".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!