Külföld

2015.02.13. 14:29

Oroszország aggódik amiatt, hogy horvát önkéntesek harcolnak Ukrajnában

Oroszország aggódik és értetlenül áll Vesna Pusic horvát külügyminiszter kijelentése előtt, amelyben megerősítette, hogy horvát önkéntesek harcolnak Ukrajnában az ottani kormányerők oldalán – írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Az újság ismertette az orosz külügyminisztérium közleményét, amelyben a tárca felszólította Horvátországot és minden olyan ország vezetőjét, amelynek állampolgárai Ukrajnában harcolnak, hogy akadályozzák meg ezt a veszélyes gyakorlatot, főleg azután, hogy Minszkben (csütörtökön) megállapodás született a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről. Az orosz minisztérium emlékeztette Zágrábot: Minszkben arról is megegyeztek, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felügyelete mellett Ukrajnából ki kell vonni minden idegen egységet, katonai felszerelést és zsoldost.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter még szerdán Zágrábban, a kormányülés előtt úgy nyilatkozott, hogy harcolnak horvát állampolgárok Ukrajnában, de kizárólag a reguláris hadsereg soraiban, nem félkatonai alakulatoknál. 

A Vecernji List a horvát külügyminisztériumtól mindazonáltal úgy értesült, hogy Ukrajnában valóban harcol nyolc horvát önkéntes, de egyikőjük sem köthető horvát állami intézményekhez, és azok semmilyen formában nem támogatják őket.

„Attól függetlenül, hogy mindössze néhány emberről van szó, aggodalomra ad okot az eset, és az egész helyzetet a legnagyobb komolysággal kezeljük” – mondták a horvát külügyminisztériumnak a lap által meg nem nevezett tisztségviselői.

A források kiemelték: minden idegen harcosnak, azoknak is, akik Horvátországból mentek Ukrajnába, vissza kell térniük hazájukba, hogy a minszki megállapodás mielőbb konkrét eredményekhez vezessen.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam-, illetve kormányfők informális brüsszeli tanácskozását követő csütörtök éjszakai sajtótájékoztatón még úgy nyilatkozott, nincs bizonyíték arra, hogy horvát állampolgárok harcolnának Kijev oldalán a kelet-ukrajnai konfliktusban. "Nincs bizonyítékunk arra, hogy bármely EU-tagország állampolgárai részt vennének a kelet-ukrajnai harcokban. Az az érzésem, hogy ez inkább propaganda. De ráadásul nem is ez a fő gond a tűzszüneti megállapodás végrehajtását illetően. Biztos vagyok abban, hogy a legfontosabb az orosz fél jó szándéka" - mondta Tusk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!