Külföld

2009.11.24. 15:25

Orosz milliárdosé lett Hitler Mecedese

Moszkva - Egy orosz milliárdos vásárolta meg Adolf Hitler éjkék Mercedes 770 típusú autóját, amelyet Michael Fröhlich düsseldorfi kereskedő kutatott fel a számára.

MTI

Moszkvai sajtójelentések szerint a kereskedő kijelentette, hogy vevőjét nem nevezheti meg, amint az autó árát sem. Az utóbbit szakértők 4-10 millió euróra becsülik.

Fröhlich azt mondta: egy milliárdosnak pár millió aprópénz, s egy ilyen autó megvásárlása manapság a lehető legjobb beruházás. Beszámolója szerint az orosz nábob magánrepülőgépen, pénteken érkezett Németországba az üzlet megkötésére. Előzőleg azonban alaposan megvizsgáltatta, hogy nincs-e jogi akadálya a vásárlásnak, de Fröhlich szerint a német nyomozókat csak az érdekelte, hogy nincs-e a gépkocsin náci jelkép.

Az autót 1935-ben rendelték meg, és sok helyen látható a háborús dokumentumfelvételeken, főleg díszszemléken. A kereskedő az orosz vásárló megbízásából kereste a kocsit, az internet segítségével találta meg Bielefeldben, s a meglévő iratok, illetve archív fényképek alapján azonosította. A kocsi golyóálló - 18 milliméter vastag - karosszériája és 4 centiméter vastag üvegei miatt 5 tonnát nyom, maximális sebessége 180 km/óra, motorja 400 lóerős, 100 kilométeren 40 liter benzint fogyaszt, tankjába 300 liter fér. Eddig 33 ezer kilométert futott.
A kocsi a háború után Ausztriába került, majd Las Vegasba vitték, aztán onnan visszahozták Münchenbe, s végül egy bielefeldi gyűjtő vásárolta meg.

A kereskedő szerint az orosz milliárdos egyúttal Hitler több vezető tisztjének Mecedesét is megvásárolta.

Fröhlich az elmondottakhoz vidáman hozzátette, hogy szinte mindenki hamar meghalt, aki megvette a náci vezér nyitott limuzinját: elsőként maga Hitler, aztán egy Las Vegas-i gyűjtő, majd a müncheni milliárdos, de szerinte ez nem tekinthető rossz előjelnek.

Fröhlichnél egyébként jelenleg egyebek között Greta Garbo, Charlie Chaplin és John Lennon egy-egy kocsija vár vásárlóra.

Oroszországban a veterán autók leismertebb gyűjtője Jurij Luzskov moszkvai polgármester és felesége, Jelena Baturina építkezési vállalkozó, Oroszország leggazdagabb üzletasszonya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!