Külföld

2016.02.18. 10:09

Orosz lapok Orbán Viktor moszkvai látogatásról

Elsősorban az Európai Unió és Oroszország kapcsolatainak szempontjából kommentálták az orosz lapok csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök szerdai moszkvai látogatását.

Az Izvesztyija című moszkvai lap a tudósításában kiemelte azt, hogy a magyar miniszterelnök arról biztosította a novo-ogarjovói tárgyalásain az orosz elnököt: a nyáron nem fogják automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni uniós szankciókat. A lap tényszerű tudósításában megjegyezte, érezni lehetett, hogy nem egyszerűen partnerek folytattak egymással tárgyalásokat, hanem elvbarátok. 

"Orbán Viktor azon európai politikusok egyike, akik nyíltan lépnek fel az oroszellenes szankciók és érzelmek ellen, amit nem könnyű megtenni, tekintettel arra, hogy az elmúlt két évszázadban orosz és szovjet csapatok háromszor hatoltak be Magyarország területére. Ezt az álláspontot nagyra értékelik Moszkvában" - írta az Izvesztyija.

A Kommerszant című politikai-gazdasági napilap ugyancsak a magyar miniszterelnöknek azt a megjegyzését emelte ki cikkében, hogy az év közepétől az EU nem tudja már automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat. "Ezt nem fogják megengedni az olyan országok, mint Magyarország és a vele, illetve Oroszországgal rokonszenvezők" - írta a lap. 

"Nincs semmi titok abban, hogy a magyar miniszterelnök mindig megpróbál eltérni az Európai Unió fő irányvonalától az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. Méghozzá ezt, saját bevallása szerint, óvatosan teszi" - írta a Kommerszant.

A Nyezaviszimaja Gazeta írása szerint Orbán Viktor "újabb Kreml-beli hajbókolásának" az EU-ban nem örültek. "Magyarország egy a kevés uniós országok közül, amelyek a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak kiéleződése közepette igyekeznek megőrizni a szoros kapcsolatokat Moszkvával, gyakran bírálva Brüsszel oroszellenes politikáját" - írta a lap. Megjegyezte, hogy tavaly februárban a magyar miniszterelnök kemény bírálatokat kapott uniós kollégáitól amiatt, hogy meleg fogadtatásban részesítette Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit ők minél jobban el akarnak szigetelni. "Európában Orbánt állandóan tekintélyelvűséggel és a demokratikus elvek megsértésével vádolják. Különösen sok bírálat zúdult rá a migránsválság kezdete óta" - írta a Nyezaviszimaja Gazeta. A magyar kormányfőt még több bírálat érte, miután olyan kijelentéseket tett, hogy nem ért egyet az EU oroszországi politikájával, ennek ellenére ő továbbra is azt mondogatja, hogy értelmetlen kizárni Moszkvát az európai térségből - írta a moszkvai újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!