11°
10°

Őrizetbe vettek egy koszovói parlamenti képviselőt

Őrizetbe vették Glauk Konjufca koszovói ellenzéki parlamenti képviselőt kedd reggel, aki a gyanú szerint 2009-ben részt vett az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) járműveinek megrongálásában.

A Koha Ditore című pristinai lap internetes oldalának beszámolója szerint az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt parlamenti képviselője előtt, hétfőn elfogták a párt szóvivőjét, Frasher Krasniqit is. Mellettük további 25 személyt gyanúsítanak a több mint hat évvel ezelőtti rongálások elkövetésével. 

A Vetevendosje az utóbbi években többször is bírálta az EULEX koszovói jelenlétét, és arra szólította fel a missziót, hogy hagyja el az országot. 

Az ellenzéki pártok szerdára, a koszovói függetlenség kikiáltásának nyolcadik évfordulójára nagyszabású tiltakozó megmozdulást jelentettek be Pristinába. Az ellenzék szeptember óta akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A szerdára meghirdetett tüntetések is a polgári elégedetlenséget hivatottak demonstrálni. A becslések szerint több ezren lesznek a szerdai megmozduláson, ezért a rendőrség jelentős biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba.

Szerbia egykori, többségében albánok lakta déli tartománya, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Három éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni. A külpolitikai nehézségek mellett pedig a belpolitikai válság is lassítja a reformokat az országban.


Legolvasottabb

1
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
2
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
3
Baleset történt a Vasmű úton!
4
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
5
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
Teszt
Melyik mustárt válasszuk a boltban?
Bűnért büntetést, szeretetért jóságot / 4 perce
A bűnözés hátterében járva – Beszélgetés Kovács Péterrel
A híres olasz pedagógus, Maria Montessori szerint az emberek többsége akkor is becsületesen él, ha nem gondol a törvényekben fenyegető büntetésekre.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
sporttöri / 1 órája
Kész csoda, hogy kilenc aranyat szereztünk az 1956-os olimpián
buzgó józsef rovata / 1 órája
Szurka-piszka fővadász módra
Kutyások, figyelem! / 2 órája
Készen áll egy életre szóló sarkköri kalandra?
könnyű és finom / 3 órája
Készítsen kímélő ebédet!
Tanítványaimnak ajánlom / 3 órája
Történelmet írt Magyarország! Hogy legyen miért büszkének lennünk
Tóth Judit
sokan várták / 3 órája
Keddtől ingyenes lesz a mobilok hálózatfüggetlenítése