Külföld

2014.11.27. 09:41

Orbán Szöulban: Európának esélye van arra, hogy újra sikeres legyen

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európának megvan az esélye arra, hogy a következő öt évre megválasztott vezetéssel olyan politikát indítson meg, amellyel ismét tartósan sikeressé válhat a kontinens.

A kormányfő csütörtökön Szöulban, a magyar tanszéket is működtető Hankuk Egyetemen tartott előadást Európa helyzetéről, jövőjéről, valamint a geopolitikai kihívásokról Magyarország és Európa egy változó világban címmel.

Szavai szerint az elkövetkező öt évre megválasztott és már hivatalba lépett európai vezetéssel a kontinensnek esélye van arra, hogy visszaszerezze versenyképességét, gazdasági növekedését és helyét a világgazdaságban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos dél-koreai látogatáson tartózkodó Orbán Viktorminiszterelnök (b) érkezik a magyar tanszéket is működtető szöuli Hankuk Egyetemre 2014. november 27-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Az Európa előtt álló geopolitikai kihívásokról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: ezekre higgadt, nyugodt választ kell adni. Kitért az ukrán válságra, amellyel kapcsolatban megismételte: "hisszük, kell lennie valaminek Oroszország és Magyarország között", ez pedig a szuverén Ukrajna.

Kérdésre érintette a bevándorlás ügyét is, amelyet újfent bírált, meggyőződése ugyanis, hogy az európai demográfiai problémát - ami "tiltott témának" számít a "politikai korrektség" európai filozófiája szerint - jó családpolitikával kell orvosolni, nem pedig bevándorlással.

Dél-koreai hivatalos látogatásának fontosságát kiemelve a miniszterelnök megjegyezte, hogy öt miniszter és több mint száz üzletember jött vele Budapestről Szöulba annak érdekében, hogy még magasabb szintre emeljék a magyar-dél-koreai kapcsolatokat.
Hallgatósága előtt kormányát patrióta kabinetként jellemezte, amely - sorolta - keresztény, nemzeti, demokratikus, és a munkaalapú társadalom kialakítására törekszik. Beszélt arról is, hogy 2010 óta újjászervezték a gazdaságot, az eredmények között említve, hogy ma már 4,1 millió adófizető van Magyarországon, ám a cél, hogy legalább 5 millió legyen.

Orbán Viktor egyúttal a résztvevők figyelmébe ajánlotta - a német gazdasághoz erősen kapcsolódó - Közép-Európát mint az elkövetkező nyolc-tíz évben az Európai Unió növekedési motorját.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos dél-koreai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart Magyarország és Európa egy változó világban címmel a magyar tanszéket is működtető szöuli Hankuk Egyetemen 2014. november 27-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

A Hankuk idegennyelvi egyetemen több mint száz érdeklődő - köztük hallgatók, oktatók és diplomaták - előtt tartott angol nyelvű, a kérdésekkel együtt mintegy negyvenperces előadást meghallgatták az intézmény magyar szakos diákjai is, akik közül többen magyar népviseletbe öltöztek, és magyarul üdvözölték a kormányfőt. A rendezvényen magyar részről jelen volt mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az egyetemi előadás után Orbán Viktor lerótta kegyeletét a szöuli nemzeti temetőben, háborús hősök síremlékénél.     Látogatása második napján, pénteken Orbán Viktort fogadja Pak Gun Hje dél-koreai elnök, majd a magyar kormányfő részt vesz a dél-koreai-magyar üzleti fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!