Külföld

2009.03.24. 20:41

Obama segítene a bajba jutott gazdaságokon

USA - <i>Barack Obama</i> szerint az amerikai gazdaság olyan szorosan kapcsolódik a világgazdasághoz, hogy nem lehet elválasztani a növekedést célzó hazai intézkedéseket a hasonló nemzetközi lépésektől.

Szalabán Attila

Az eddigieknél nagyobb segítséget kell nyújtani a bajba jutott gazdaságoknak - szólított fel Barack Obama amerikai elnök kedden nyilvánosságra hozott üzenetében, amelyet a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 csoport vezetőinek április 2-i londoni találkozója elé időzített. 

Az amerikai elnök szerint "gazdasági, biztonsági és erkölcsi" kötelesség segítő kezet nyújtani, különben "a jelenlegi válság okozta szenvedés nagyobb lesz". 

Mint hangsúlyozta, az amerikai gazdaság felépülése is elhúzódna, az amerikai termékek piacai ugyanis tovább zsugorodnának és ez amerikai munkahelyek elvesztésével járna. Nem részletezte, hogy milyen országokra és milyen segítségnyújtásra gondol - közölte a HVG. 

Obama bátor, átfogó, összehangolt nemzetközi összefogást sürgetett a világgazdaságot elgyengítő recesszió kezelésére. A világ gazdasági vezetőihez intézett üzenetében arról írt: szorosabb kormányzati ellenőrzésre van szükség azok felett a pénzügyi műveletek felett, amelyek a fő kiváltói voltak a globális visszaesésnek, és kiemelte, hogy a szabályozási és felügyeleti környezet átfogó reformjára van szükség. 

Azt is közölte: semmiképpen sem a zűrzavaros, kérlelhetetlen kapitalizmus, illetve az elnyomó, államilag irányított gazdaság között kell választani, szerinte ez hamis választás, amely egy nép érdekeit sem szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!