Külföld

2009.10.09. 10:31

Obama kapta a Nobel-békedíjat

Oslo - Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat - jelentették be pénteken Oslóban.

nincs nev

A norvég Nobel-békedíj Bizottság indoklása szerint a 2009 januárjában hivatalba lépett amerikai elnöknek "a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit" ismerték el a kitüntetéssel.

Barack Obama amerikai elnökként "új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája" - mondta Thorbjörn Jagland, a bizottság elnöke.

A testület különösen nagyra értékelte Obamának a nukleáris leszerelés előmozdítása érdekében végzett tevékenységét. Kiemelték továbbá, hogy az új amerikai elnöknek köszönhetően az Egyesült Államok ma már építőbb szerepet játszik az éghajlatvédelmi kihívások kezelésében is.   

"Különleges ritkaság, hogy valakinek ilyen nagy mértékben sikerüljön felkeltenie a világ figyelmét és ilyen nagy reményt tudjon adni az embereknek. Obama diplomáciája azon az elven alapul, hogy a világ vezetőinek a többség által elfogadott értékeken alapuló politikát kell folytatniuk" - méltatta a bizottság elnöke a díjazottat, akit kevesebb mint 9 hónappal ezelőtt iktattak be hivatalába.

"Mindazzal, amit Obama eddigi elnöksége alatt tett, bőven kiérdemelte a Nobel-békedíjat. (...) A bizottság 108 éve éppen azt a hozzáállást igyekszik megerősíteni, amelynek jelenleg Obama elnök a fő szószólója" - szögezte le Jagland. Utalt arra, hogy a kitüntetésről határozó norvég bizottság már korábban is próbált a díj odaítélésével még lezáratlan béketeremtő erőfeszítéseket ösztönözni és támogatni. Ilyen megfontolásból tüntették ki például 1971-ben Willy Brandt volt német kancellárt, illetve 1990-ben Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt.

A 10 millió svéd koronával (1 millió euró) járó békedíj az egyetlen a Nobel-díjak közül, amelynek odaítéléséről Norvégiában, nem pedig Svédországban döntenek. Barack Obama december 10-én veheti át a kitüntetést Oslóban.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!