Külföld

2011.11.22. 06:08

Obama bojkottálja Iránt

Új, az iráni energetikai és pénzügyi szektort érintő büntetőintézkedéseket jelentett be hétfőn az amerikai kormány. Irén és Moszka is elítéli a szankciókat.

MTI

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy büntetőintézkedések sújtsanak mindenkit, aki segítséget nyújt az iráni kőolajforrások fejlesztésében vagy bővítésében.
A szankciók első ízben irányulnak az iszlám köztársaság olajipara ellen, megtiltva az abban felhasználható termékek, szolgáltatások és technológiák szállítását.

Washington egyúttal a pénzmosás központjának, valamint a kormányokra és a pénzintézményekre nézve fenyegetésnek nyilvánította az iráni bankrendszert, beleértve az ország központ bankját, de újabb szankciókat nem rendelt el ellene.

A szankciókkal kapcsolatban kibocsátott elnöki közlemény rámutatott, a brit és a kanadai kormánnyal összhangban meghozott intézkedések újabb lépést jelentenek Irán további elszigetelése és büntetése felé, amiért az megtagadja, hogy nukleáris programjával kapcsolatban eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek. A dokumentum rámutatott, hogy az iszlám köztársaság nem teljesítette az atomsorompó-egyezményből fakadó kötelezettségeit, és ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A szankciókban 11 olyan magánszemélyt és entitást konkrétan is megneveznek, akik segítették Iránt nukleáris programjának megvalósításában, egyebek mellett a dúsított urán és a nehézvíz előállításában.

Moszkva szerint elfogadhatatlanok az új  szankciók

Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében elítélte az Irán elleni újabb amerikai szankciókat, mert szerinte azok "elfogadhatatlanok és ellentétesek a nemzetközi joggal".   

"Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az Oroszországi Föderáció az ilyen, területen kívüli intézkedéseket elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal ellentéteseknek tekinti" – áll az Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő által kiadott közleményben.

A kemény hangú közlemény rámutat, hogy a Nemzetközi Atom-energiaügynökség (NAÜ) igazgatótanácsának múlt heti határozata ellenére, amely aggodalmát fejezte ki az iráni atomprogram miatt, Oroszország álláspontja élesen különbözik a Nyugatétól abban, hogyan próbálják meg együttműködésre rábírni Iránt.

Nagy-Britannia hétfőn bejelentette, hogy minden, még meglévő kapcsolatot megszakított az iráni pénzügyi rendszer és a brit bankok között, Kanada pedig bejelentette, hogy "virtuálisan" zárol Teheránnal folyamatban lévő minden tranzakciót.

Franciaország hétfőn azt javasolta Németországnak, Kanadának, az Egyesült Államoknak, Japánnak és az Európai Uniónak, hogy mostantól fagyassza be az iráni központi bank számláit, és függessze fel az Irántól való kőolajvásárlást, hogy rábírja Teheránt a feltételezett atomfegyver-programjáról való lemondásra.

Irán elítélte az ellene meghirdetett újabb gazdasági szankciókat

Elítélte Irán a vitatott atomprogramja miatt ellene meghirdetett újabb amerikai és brit gazdasági szankciókat, amelyeknek szerinte nem lesz hatásuk - jelentette kedden a Mehr iráni hírügynökség.

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő heti sajtóértekezletén hangoztatta, hogy a büntetőintézkedéseknek inkább csak propagandajellegük van, nem jelentenek csapást az ország gazdaságára.

Abdal-Hoszein Bajat, az iráni olajipari miniszter helyettese pedig arról beszélt, hogy folytatódik különböző olajipari termékeik exportja Európába. Iránnak 11 százalékos részesedése van az európai piacból - írta a félhivatalos hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!