Külföld

2012.02.10. 13:29

Nyilvánosságra hozták Steve Jobs FBI-aktáját

Nyilvánosságra hozták a tavaly októberben elhunyt Steve Jobs FBI-aktáját: a 191 oldalas dokumentum a vitathatatlan érdemek mellett néhol kedvezőtlen színben tünteti fel az Apple cég néhai társalapítóját.

MTI

Az FBI-jelentés egy 1991-es átvilágítás nyomán született, miután George H. W. Bush akkori elnök beajánlotta Jobsot az elnöki exporttanácsba. A 191 oldalas dokumentum a tavaly október 5-én elhunyt Apple-vezér munkatársaival, barátaival, családtagjaival és szomszédjaival készített interjúkat tartalmaz.

A szövetségi nyomozóiroda magát Jobsot is kikérdezte, aki elmondta, hogy a vizsgálatot megelőző öt évben nem használt illegális szereket, de 1970 és 1974 között - a középiskolai és az egyetemi évek alatt - kipróbálta a marihuánát, a hasist és az LSD-t is. A jelentés szerint az Apple cég vezérigazgatójaként Jobs neve számos jogi ügyben felmerült, de egyszer sem került letartóztatásba, és nem volt tagja a kommunista pártnak.

Jobs az átvilágításkor már nem dolgozott az Apple cégnél, hanem az általa alapított NeXT nevű számítógépes vállalat vezetőjeként tevékenykedett. A megkérdezettek egy része "határozott, önfejű és keményen dolgozó" emberként írta le, ám voltak olyanok is, akik megkérdőjelezték az őszinteségét, mondván, hogy a céljainak eléréséhez hajlamos volt elferdíteni az igazságot.

A dokumentum a néhai Apple-vezér magánéletére is kitér. "Korábban Jobs nem igazán támogatta a házasságon kívül született gyermeke édesanyját és magát a kislányt sem: ugyanakkor a közelmúltban javult a helyzet" - olvasható a jelentésben. Az FBI által kikérdezett egyik nő akkori elmondása szerint Jobs magánélete meglehetősen szegényes volt a nárcizmusa és a felszínessége miatt.

Mások szerint Jobs "filozófiája jelentősen megváltozott a keleti és indiai miszticizmussal, illetve vallással való találkozás hatására". Jobs az Apple cégtől való 1985-ös távozása után ismerkedett meg egy zen buddhista pappal, Otogava Kobunnal, és ez a barátság nagy hatással volt a cég későbbi fejlődésére. A jelentés szerint a változás a magánéletére is jótékonyan hatott.

Függetlenül attól, hogy a vizsgálat során néhányan fenntartásukat fejezték ki Jobs jellemét illetően, akkor mégis mindannyian azt mondták, hogy nyugodt szívvel ajánlanák őt az "Egyesült Államok kormányához fűződő bizalmon és hűségen alapuló pozícióra". Az FBI nyilvánosságra hozta egy 1985 februárjában végzett nyomozásának az eredményeit is, amelyet az Apple cég elleni bombafenyegetés kapcsán végzett. Az egymillió dollárt követelő névtelen telefonáló nem kapta meg a pénzét, de bombát sem találtak a nyomozók.    

A hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelem után Jobs 56 esztendős korában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!