Külföld

2016.02.26. 16:42

Németországban legalább minden nyolcadik menedekkérő tűnik el a regisztráció után

A német belügyminisztérium többek között a más ország(ok)ba történő utazással és illegalitásba rejtőzéssel magyarázza a jelenséget.

Thimm Andreas

A tavalyi regisztrált menedékkérők mintegy 13 százaléka nem érkezett meg a megfelelő fogadóhelyre - jelentette ki a belügyminisztérium egy baloldali párt kérdésére adott válaszában a Bundestagban. Összesen mintegy 1,1 millió migránst regisztráltak 2015-ben az úgynevezett Easy rendszerben, ezek szerint az eltűntek száma, több mint 143 000 lehet.

A német belügyminisztérium többek között a más ország(ok)ba történő utazással és illegalitásba rejtőzéssel magyarázza a jelenséget. Ennek megfelelően Frank-Jürgen Weise a Migrációs Szövetségi Hivatal (BAMF) vezetője csütörtökön Berlinben közölte, hogy akár 400 000 ember is tartózkodhat Németországban, akikről nem tudnak semmit.

Tavaly a német hatóságok már csak minden tizedik esetben tudták kérelmezni uniós partnerüktől, hogy visszavegyék a kérelmezőt, 2014-ben még minden ötödikkel volt ez így. A dublini rendszer szerint az a tagállam felelős a migránsért, ahol először lép be az EU-ba. A szírek számára ez az elv, hatályát vesztette Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!