Külföld

2016.03.25. 11:55

A német táplálkozási miniszter a "minőséget megőrzi" dátum ellen kampányol

Németországban rengeteg még jó minőségű élelmiszert kidobnak. A német táplálkozási miniszter azt tervezi, hogy pótolják a „minőséget megőrzi“-dátumot más megoldásokkal.

Thimm Andreas

Christian Schmidt német táplálkozási miniszter sürgeti a gyors „minőséget megőrzi“-dátum megszüntetését valamennyi élelmiszer csomagolásán. Azt reméli, hogy néhány hónapon belül egy uniós irányelv elkészül, mondta a keresztszociális politikus a Funke Mediácsoport újságíróinak.

Az élelmiszer pazárlás elleni harc érdekében, a jelenleg használt lejárati dátumot tovább kell fejleszteni, hogy megbízható fogyasztói infomáció legyen belőle, jávasolta Schmidt. "A tej vagy sonka csomagolására egy igazi lejárati dátumot kell nyomtatni, amely szerint ezek a termékek valóban nem ehetők már."

A legtöbb termék lényegesen hosszabb ideig használható, mint a csomagoláson olvasható, panaszkodott Schmidt. "Rengetek jó ételt dobunk ki, mert a gyártók túl nagy biztonsági ráhagyással dolgoznak." A tartós termékek csomagolásán, mint a só vagy a cukor, ma már nincs szükség a lejárati dátumra, a gyártás időpontja elég lenne, emlékeztett a miniszter.

Schmidt kampányolt, hogy járjunk új utakon, annak érdekében, hogy felezzük az élelmiszer-hulladék tömegét 2030-ig. Az "intelligens csomagolásé" a jövő. Például joghurtos poharakba elektronikus chipet lehet beépíteni, amely meghatározhatja, hogy hogyan változik a termék napról napra. "Egy zöldről pirosra tartó színskála jelzi, milyen a fogyaszthatóság," mondta Christian Schmidt. "Akkor mindenki önmaga döntheti el, hogy milyen mértékben akarja még felhasználni az ételt."

Schmidt már egy ideje érvelt, hogy az élelmiszereket lehetőség szerint ne dobjuk el. Egy 2012-ben bemutatott, minisztérium megbízásából készített tanulmány szerint Németországban évente mintegy 11 millió tonna élelmiszer kerül szemétbe, ebből 6,7 millió tonna magánháztartásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!