Külföld

2009.08.05. 08:50

Német lap a kislétai gyilkosságról: halálbrigád követi el a cigányok elleni gyilkosságsorozatot

Berlin - Újabb gyilkos támadás romák ellen Magyarországon címmel tudósított a kislétai esetről szerdán a Süddeutsche Zeitung című német liberális napilap.

nincs nev

Már a cselekmény időpontja alapján is a legrosszabbtól lehet tartani - indítja beszámolóját Michael Frank, az újság bécsi tudósítója. "Kelet-Magyarországon meggyilkoltak egy cigányasszonyt, és megsebesítették a lányát éppen azon a napon, amelyen a Harmadik Birodalom roma áldozataira emlékeznek Magyarországon" - áll a tudósításban. 
    
A Süddeutsche Zeitung szerint nemcsak a jelképes tartalommal bíró dátum, hanem az emberölés módja és körülményei is arra késztették a hatóságokat, hogy az esetet egy gyilkosságsorozat részeként kezeljék, amelynek már nyolc cigány esett áldozatul. A "tettesek 'halálbrigádként' vonulnak végig az országon" - írja a müncheni lap, majd megjegyzi: "ezeknek a nyilvánvalóan rasszista indítékú bűncselekményeknek a felderítésére alakult száz tagú különleges egység" a kislétai ügyet is magához vonta.
    
A gyilkosság részleteinek ismertetése után a cikkíró megállapítja: növekedik az agresszió a Magyarországon élő több mint 600 ezer roma ellen. A magyarországi soviniszták - írja a liberális lap tudósítója - a cigányságot teszik meg bűnbaknak azokért a nehéz problémákért, amelyektől a lakosság a világgazdasági válság közepette szenved. 
    
Habár a közép-kelet-európai térség számos országában napirenden van a vita a "fehér" többség és a "fekete" romák között - utóbbiak gyakran maguk is hangsúlyt helyeznek a "színbéli" különbségre -, és erőszakos cselekmények is előfordulnak,  mind ez ideig Magyarország az egyetlen állam, ahol sorozatban történnek célirányos gyilkosságok  - áll a Süddeutsche Zeitung beszámolójában. 
    
A lap szerint a kisebbségek jogairól szóló magyar törvények "elméletben példaértékűek, de nem mindig hatékonyak, és a magyar népesség radikalizálódott része propagandaeszközként használja e jogszabályokat azzal a jelszóval: az állam segíti a cigányokat, hogy kifosszák az országot." 
   
"Jobboldali radikális csoportok, mint a Jobbik fasiszta párt és az időközben betiltott Magyar Gárda azt a legendát terjesztik, hogy létezik a bűnözésnek egy különleges formája, a 'cigánybűnözés'"
- zárja tudósítását a müncheni Süddeutsche Zeitung.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!