Külföld

2011.10.04. 12:14

Nem kapott vízumot a dalai láma

Vízumvita miatt lemondta a hétre tervezett dél-afrikai látogatását a dalai láma - közölte kedden a tibeti vallási vezető hivatala.

MTI

A dalai láma a Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai püspök 80. születésnapja alkalmából rendezendő ünnepségen vett volna részt, de a pretoriai kormány, bár hetekkel ezelőtt megkapta a vízumkérelmet, nem adott időben engedélyt a beutazásra.

A Dél-afrikai Köztársaságra Kína gyakorolt nyomást, hogy az ne adjon vízumot a dalai lámának, akit Peking veszélyes szeparatistának tart.

Az indiai száműzetésben élő vallási vezetőre Dél-Afrikában - az apartheidrendszer végén - a béke jelzőfényeként tekintettek, most azonban, hogy gazdaságuk egyre jobban Kínához kapcsolódik, diplomáciai fejfájást okoz, ami egy korábbi vízumkérelem elutasításában is megmutatkozott.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. A dalai lámát (polgári nevén Tendzin Gyacót) Peking azzal gyanúsítja, hogy szeparatizmust szít, és erőszakkal el akarja szakítani Tibetet Kínától. A Nobel-békedíjas vallási vezető tagadja ezt; állítása szerint békés úton kívánja elérni hazája önrendelkezését.

Tutu püspök a történtekkel kapcsolatban egy múlt heti közleményében kijelentette: a módszer, ahogy a dél-afrikai hatóságok a vízumkérelmet intézték, emlékeztet arra, ahogy a fajüldöző rendszerben a fekete bőrű dolgozók utazási kérelmét kezelték. Mint mondta, sokkal tisztességesebb lett volna eleve elutasítani a vízumkérelmet, mint semmilyen választ nem adni rá.

Kína a múlt héten Kgalema Motlanthe dél-afrikai alelnök pekingi útján megállapodást kötött arra, hogy 2,5 milliárd dollár értékben befektet az afrikai országban különböző projektek megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!