Külföld

2013.01.09. 13:45

Négy hónapon belül lezárulhat a Tóásó-per

La Paz/Santa Cruz - Négy hónapon belül lezárulhat Bolíviában a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per - vélekedett a bolíviai sajtó szerint Marcelo Soza ügyész.

A vád képviselője - akit a Santa Cruzban kiadott El Deber és a La Pazban megjelenő La Razón napilap internetes portálja idézett szerdán - úgy nyilatkozott, hogy "remélhetőleg a per a legkésőbb márciusra vagy áprilisra véget ér". Soza egyébként korábbi megnyilatkozásaiban is előre látni vélte a bírósági tárgyalás "gyors lezárását", ehhez képest azonban a vádlottak, a bolíviai és a külföldi megfigyelők szerint túlságosan hosszúra nyúlik az ügy.

A napokban az ünnepek után folytatódott Tarijában a tárgyalás, amelyen egyelőre az ügyvédek által előterjesztett észrevételek és kifogások mérlegelése folyik. A La Razón szerint a tárgyalásnak ez a része péntekig tart, majd egyhetes vagy tíznapos szünet következik. A bíróság ezután vizsgálja meg a vádlottak egy részének a kérelmét, hogy a pert a továbbiakban Trinidadban folytassák.

Mivel az összesen 39 vádlott különböző városokban van fogságban, eleve nem volt könnyű kijelölni a tárgyalás végleges
helyszínét. Egy korábbi bíróság úgy döntött, hogy Santa Cruzban tartsák a pert, de helyszínként felmerült Cochabamba városa is.
Ennek elsősorban az volt az oka, hogy több vádlott egészségi állapota nem tette lehetővé az utazást. Aztán La Pazban vette kezdetét a tárgyalás, majd annak folytatását Tarijában rendelték el, de - ahogy a per lefolyását bírálók fogalmaznak - továbbra sem ért véget az országon belüli "igazságügyi turizmus".

Az El Deber Sixto Fernández bírót idézi, aki jelezte: a tárgyalás bizonyítási szakaszát Santa Cruzban tartják, hogy átvizsgálják az állítólagos merénylet előkészítésének helyszíneit, "rekonstruálják" az eseményeket. Ennek érdekében a bíróság testületileg utazik majd Santa Cruzba - mondta a bíró.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!