Külföld

2016.02.11. 12:09

NATO gyarkolat a Földközi-tengeren

Sikerült megnyerni Görögországot ahhoz a német-török kezdeményezéshez, hogy a NATO közreműködésével lépjenek fel az embercsempészek ellen az Égei-tengeren, a görög-török uniós külső határ térségében. Ezt az amerikai védelmi miniszter Ashton Carter jelentette be csütörtökön, a brüsszeli NATO miniszteri találkozó után.

Thimm Andreas

NATO körökből származó információk szerint, a jelenleg német vezetés alatt álló Szövetség Flotta Egyesület azonnal indulhat a tervezett terület felé. A hajók jelenleg csak 2-3 nap távolságra vannak az Égei-tengertől. A kötelék zászlóshajója a Bonn nevű német ellátóhajó.

A felderítés eredményét át fogják adni a török és görög hatóságok részére, hogy hatékonyabban megfékezhető legyen a csempész bandák tevékenysége. A tengeren bajba kerülő menekülteket ki fogják menteni és visszaviszik őket Törökországba. Az évtizedes görög-török határvitákra tekintettel a küldetésben részt vevő görög hajók csak görög felségvizeken, török hajók pedig török felségvizeken hajóznának a megállapodás szerint.

Törökország a legfontosabb menedékhely valamint a szíriai menekültek legfontosabb tranzitországa. Év eleje óta 340 ember fulladt vízbe miközben Görögországba próbált menekülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!