Külföld

2009.04.04. 13:18

NATO-ellenes tiltakozók szárazon és vizen

Strasbourg - Tizenhárom búvárt, a Greenpeace környezetvédő mozgalom aktivistáit, a rendőrök halászták ki a Rajna vizéből. Strasbourg belvárosában pedig a rendőrség könnygáz bevetésével szorította vissza több száz NATO-ellenes tüntetőt.

nincs nev

Tizenhárom békaembert, a Greenpeace környezetvédő mozgalom aktivistáit halászták ki a Rajna vizéből a rendőrök röviddel azelőtt, hogy a jubileumi NATO-csúcstalálkozón részt vevő állam- és kormányfők szombat reggel ünnepélyesen átvonultak a német oldalról a francia oldalra a folyó felett átívelő hídon. Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy 13 személyt vettek őrizetbe. 

Több száz NATO-ellenes tüntető szombat reggel megpróbálta megközelíteni Strasbourg központját, ahol napközben plenáris tanácskozást tart az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozója keretében, de a rendőrség könnygáz bevetésével visszaszorította őket - jelentették helyszínen tartózkodó tudósítók. 

A rendőrök a Meinau-stadion mellett, az egyetem mellett és az Étoile téren léptek akcióba. A tüntetők között számos olasz volt. 

A NATO-ellenes szervezetek bejelentették, hogy különböző akciókkal megpróbálják megzavarni a csúcs résztvevőinek mozgását, a találkozó eseményeinek megtartását. A csúcs szombati befejezésére pedig hatalmas tüntetést hirdettek meg Strasbourgba, 30-60 ezer demonstrálót várnak rá. 

A csúcstalálkozó szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik, összesen 24 ezer rendőr áll szolgálatban a német-francia kettős helyszínen. A Rajnán rendőrségi vízi járművek járőröznek, a határ térségét helikopterekről felügyelik. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!