Külföld

2009.08.04. 05:15

Nagyszabású terrorelhárító művelet Ausztráliában: öngyilkos merénylőket fogtak el

Sydney - Öngyilkos merényletre készülő csoportot számolt föl a terrorelhárítás Ausztráliában - jelentette kedden az ausztrál sajtó.

nincs nev

A kommandósok négy embert letartóztattak. A gyanúsítottak hírek szerint muzulmán szélsőségesek, szomáliai és libanoni származású ausztrál állampolgárok. A legfiatalabb 22, a legidősebb 26 éves. Kedd hajnalban fogták el őket Melbourne-ben. 
    
A hatóságok a város 19 pontján hajtottak végre rajtaütést. Az akciókban a biztonsági erők 400 tagja vett részt az ABC ausztrál tv jelentése szerint. Internetes újságok szerint ez volt minden idők második legnagyobb terrorelhárító művelete Ausztráliában.
    
A gyanúsítottak azt tervezték, hogy öngyilkos merényletet hajtanak végre egy ausztrál katonai támaszpontnál. Hírek szerint közel voltak tervük megvalósításához.
A csoport állítólag kapcsolatban állt az as-Sabah szomáliai iszlamista mozgalommal, amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván. A terroristasejt két tagja a kelet-afrikai országba utazott, hogy kiképzést kapjon az al-Kaida terrorhálózattal is kapcsolatba hozott szélsőségesek táborában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!