Külföld

2011.09.13. 15:02

Nagy erejű pokolgéprobbanások Kabulban

Kabul - Legkevesebb hat halottja és tizenöt sebesültje van annak a robbanássorozatnak, amely kedden rázta meg Kabult - közölte az afgán belügyminisztérium.

MTI

Az afgán főváros diplomatanegyede elleni támadást tálib öngyilkos merénylők követték el, a NATO afganisztáni központja illetve az Egyesült Államok nagykövetsége elleni összehangolt akcióval egy időben automatafegyverek ropogása hallatszott. A merényletek áldozatai többségében civilek, de a belügyminisztérium közlése szerint két támadó is életét veszítette.
   
"A Kabul szívében kedden elkövetett terrorcselekmények nem akadályozzák az "átmenetet", amelynek értelmében a NATO 2014-ig átadja a felelősséget a biztonság fenntartásáért  az afgán erőknek - jelentette ki az eset kapcsán Hamid Karzai afgán elnök.
   
A támadás a főváros legbiztonságosabb negyedében történt, a hatóságok lezárták az amerikai nagykövetség és más országok külképviseletei környékén lévő utakat.
   
A robbanássorozat után nem sokkal Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő az AFP-nek küldött sms-üzenetben közölte, hogy az iszlamista szervezet indított  támadást külföldi és afgán hírszerző szolgálatok irodái ellen.A robbantásoknak és lövöldözéseknek több célpontja is volt. A Reuters brit hírügynökségnek szemtanúk elmondták, hogy egy rakéta is becsapódott a városrészbe.
   
Mohammed Zahír, Kabul bűnügyi rendőrségének a főnöke közölte, hogy öt öngyilkos merénylőből álló csoport intézett támadássorozatot Kabul központja ellen.
   
Egyes biztonsági források szerint a géppisztolyokkal és rakétagránátokkal felfegyverkezett támadók az amerikai nagykövetség közelében egy épülőfélben lévő irodaházban foglaltak el állásokat. Az egészségügyi miniszterhelyettes azt közölte, hogy legkevesebb négy civil sebesült meg, kettőt közülük kórházba kellett szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!