Külföld

2012.02.20. 21:05

Mubarakra halálos ítéletet kér az ügyész

Az egyiptomi ügyészség megerősítette hétfőn, hogy halálos ítéletet kér Hoszni Mubarak volt elnökre tüntetők tavalyi tömeges lemészárlása miatt.

MTI

A záró beszédet előadó Musztafa Szulejman ügyész szerint a politikus világos felhatalmazást adott a hadseregnek az éles lőszer használatára és a békés tüntetők agyonlövésére. A kormány becslése szerint mintegy 850 embert öltek meg tavaly január 25. és február 11-e között. Szulejman kijelentette: a volt elnöknek és vádlott társainak, Habíb el-Adli volt belügyminiszternek és négy belbiztonsági főnöknek, a legsúlyosabb büntetést kell kapnia.

Az ügyészi záró beszédet a 83 esztendős Mubarak a bírósági teremben, egy ketrecbe zárt kórházi ágyon egyenesen ülve, figyelmesen hallgatta. Vele volt a rács mögött Gamál nevű fia is, aki időnként a fülébe súgott. A másik fia, Alaa a Koránnal egyik példányával a kezében idegesen járkált a ketrecben.

A volt elnök védői várhatóan szerdán mondják el záróbeszédüket, s a bíró bejelenti az ítélet kimondásának dátumát.

Az egy évvel ezelőtt, 30 éves uralom után lemondásra kényszerült Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3. óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!