Külföld

2011.09.06. 13:39

Mubarak csatát nyert a bíróságon

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök jól került ki perének hétfői, harmadik tárgyalásából, ahol egyik beidézett tanú sem tette őt felelőssé a demokráciakövetelő tüntetők ez év eleji lövetéséért - írta kedden az egyiptomi sajtó.

MTI

Az as-Surúk című független lap címoldalán úgy értékelte a történteket, hogy a vád tanúiból a védelem tanúi lettek, a tárgyalás pedig vereség volt az áldozatok hozzátartozóinak.

Az at-Tahrír című lap - amely a Mubarakot lemondásra kényszerítő kairói tüntetések nyomán jött létre, s a megmozdulásoknak helyet adó fővárosi térről kapta címét - úgy vélte, "elkezdődtek a furcsaságok a Mubarak-perben".

Az újság megjegyezte, hogy a koronatanú, Huszein Szaíd Murszi tábornok, a rendőrség távközlési szolgálatának parancsnoka tanúvallomásában "felmentette" Mubarakot és volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit a vádak alól, s Ahmed Ramzi tábornok, a rohamrendőrség parancsnoka személyében másodrangú bűnbakot "ajánlott" a bíróságnak.

Az al-Ahbár című kormánypárti napilap azt a kérdést vetette fel, hogy a beidézett tanúk, rendőrtiszthelyettesek nem hamis tanúk-e. Az újság megjegyezte, hogy a védőügyvédek egyike követelte Huszein Tantávi marsallnak, a fegyveres erők főparancsnokának, jelenlegi államfőnek a beidézését. Tantávi húsz éven keresztül Mubarak védelmi minisztere volt.

A következő tárgyalást szerdára tűzték ki. A volt államfőt gyilkossággal és korrupcióval vádolják, s akár halálbüntetést is kaphat. A hétfői tárgyaláson voltak először tanúvallomások. Az ügyészek a per folyamán összesen mintegy ezer tanút akarnak a bíróság elé idézni.

Az egyiptomi forradalom, amely február 11-én végül Mubarak távozásához vezetett, 850 halottal járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!