Külföld

2015.02.10. 16:20

Moszkva szerint támadás érte az ukrajnai szólásszabadságot

Moszkva szerint az ukrán törvényhozás a szólásszabadságot támadta meg az orosz rendőrséget, katonaságot és más erőszakszervezeteket népszerűsítő mozi-, és tévéfilmek, műsorok, rádióadások betiltásával - olvasható az orosz külügyminisztérium keddi közleményében.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

A tárca politikai cenzúrának nevezte a Legfelső Tanács (Verhovna Rada) múlt csütörtöki döntését és úgy vélte, hogy az ukrán parlament a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva csak ürügyet keresett a korlátozásra.

A moszkvai külügyi közlemény szerint oroszellenes hisztéria eredményezte a Verhovna Radában elfogadott 1317-es számú törvényjavaslatot, amelyet Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Nemzeti Frontja és az Oleh Ljasko vezette radikális párt kezdeményezett. 

Az orosz külügyminisztérium a nemzetközi közvéleményhez fordult, hogy "megfelelően értékelje" a kijevi törvényhozás döntését, amely a közlemény szerint nagy tiltakozást váltott ki az ukrán társadalomban. Azt írták, hogy az ország alkotmányával, valamint az európai demokratikus értékekkel szembemenő jogszabály ellen az ukrajnai ellenzéki pártok, valamint a nagy médiavállalatok is tiltakoznak. Moszkvában nehezményezték, hogy a nemzetközi szervezetek, köztük az EBESZ illetékes intézménye azonban még nem reagáltak.  

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint az ellenzék azt követelte hétfőn a parlament elnökétől, hogy ne írja alá a törvényt. 

Vjacseszlav Kirilenko ukrán kulturális miniszter ugyanakkor a Twitter közösségi oldalon a helyesnek tartotta a parlamenti tiltást, amely szerinte minden 2014-től készített orosz gyártású filmre vonatkozik, valamint minden katonai témájú mozifilmre, amely 1991 után, (a Szovjetunió szétesése, és Ukrajna függetlenségét követően) született meg. 

Eközben a Vedomosztyi című orosz napilap tudomására jutott, hogy Oroszországban módosítani készülnek a sajtótörvényt, mert a jelenlegiből hiányzik a külföldi nyomtatott sajtótermékek működési engedélye megtagadásának, vagy visszavonásának a szabályozása. 

A kommunikációs és távközlési minisztériumban kidolgozott tervezet, "a tömegtájékoztatási eszközök nyilvántartásba vételének szabályait fejleszti" - olvasható a módosításhoz fűzött magyarázatban. 

Az amerikai The Wall Street Journal és a brit Financial Times közös oroszországi kiadványa úgy tudja, hogy a tervezet szerint a hatóságok megtagadhatnák az engedélyt "téves információk" közzététele esetén, vagy akkor is, ha a kiadvány ütközik a szélsőséges eszméket, mozgalmakat, tevékenységeket korlátozó orosz törvénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!