Külföld

2013.11.21. 10:11

Minszk kiadja Oroszországnak az Uralkalij őrizetbe vett vezérigazgatóját

Kiadják Oroszországnak az orosz Uralkalij óriáscég Fehéroroszországban őrizetbe vett vezérigazgatóját, akit a minszki hatóságok jelentős anyagi kárt okozó visszaéléssel vádoltak - közölte csütörtökön az orosz főügyészség.

Kegyes Csilla

A lépésről a fehérorosz főügyészség tájékoztatta Moszkvát, de hogy mikor kerülhet sor Vlagyiszlav Baumgertner vezérigazgató kiadatására, egyelőre nem közölték. A kiadatást november elején kérte Minszktől az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság, miután súlyosabb, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolta meg Baumgertnert.

A kálium műtrágyát előállító orosz óriáscég vezérigazgatóját augusztus 26-án vették őrizetbe a minszki repülőtéren, nem sokkal az után, hogy a fehérorosz miniszterelnökkel tárgyalt. Egy hónapig az állambiztonsági szervezet börtönében őrizték, majd házi őrizetbe helyezték.

A Baumgertner által vezetett Uralkalij korábban felmondta az együttműködést a Beloruszkalij nevű fehérorosz vállalattal. Minszk szerint a vezérigazgató ezzel mintegy 100 millió dolláros (mintegy 22 milliárd forint) kárt okozott Fehéroroszországnak. A két monopolhelzetű cég közösen működtetett egy konzorciumot, amely a világ káliumműtrágya-termelésének több mint 40 százalékát adta.

Az Uralkalij és a Beloruszkalij közötti nézeteltérések miatt komoly feszültség alakult ki Oroszország és Fehéroroszország között. Moszkva kereskedelmi korlátozásokat helyezett kilátásba, miközben Baumgertner ügyéről államfői szinten is folytak egyeztetések. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő októberben azt közölte, hogy ha az Uralkalij vezérigazgatója ellen a megfelelő eljárást folytatják le hazájában, akkor kiadhatják őt Oroszországnak.

Egy moszkvai kerületi bíróság ezt követően, november elején elrendelte az Uralkalij vezérigazgatójának és első helyettesének, Konsztantyin Szolodovnyikovnak a letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!