Külföld

2009.10.17. 19:17

Milliós tömeg demonstrált Madridban az abortusz liberalizálása ellen

Madrid - Madridban szombaton tömegdemonstrációt tartottak a katolikus szervezetek felhívására a művi terhességmegszakítás tervezett liberalizálása ellen.

MTI

A szervezők becslése szerint közel másfélmilliónyian, közülük sokan transzparensekkel, zászlókkal vonultak fel a spanyol fővárosban, hogy tiltakozzanak a szocialista kormány által napirendre tűzött reform ellen. "Minden élet számít" - állt az egyik feliraton. Mások terhes nőket ábrázoló plakátokkal vonultak fel, és a táblákon embriókról ultrahanggal készített felvételek is láthatóak voltak.

A törvénytervezet lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 14. hetéig, a 16 és 17 éves lányoknak nem kellene kikérniük szüleik beleegyezését. A törvényről még ebben az évben szavaz a parlament.

A hatalmas tömegek jelenléte mutatja, hogy a kérdés még mindig rendkívül érzékenyen érinti a zömében katolikus ország lakosságát. A művi terhesség megszakítás tilalmát - rendkívül szigorú korlátozásokkal - 1985-ben enyhítették. A szocialista kormány azt hangoztatja, hogy az új törvény a nők kezébe adja annak jogát, hogy szabadon dönthessenek a terhesség vállalásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!