Külföld

2015.02.16. 19:14

Mikola István: indokolatlan a gyanakvás Putyin budapesti útja miatt

Indokolatlan a gyanakvás Putyin budapesti látogatása miatt - jelentette ki Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután részt vett a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén, ahol tájékoztatást adott az Ukrajnának nyújtott magyar támogatásról is.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Az államtitkár hétfő délután A nehéz út a sikerhez című panelbeszélgetésen vett részt, amelyen magas rangú cseh, észt, litván, lengyel, román és ukrán diplomatákkal együtt az EU-ukrán társulási szerződés jövőjét tekintették át.

Az államtitkár elmondta: több résztvevő is feltette a kérdést, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért utazik kedden Budapestre. Mikola István azzal indokolta az orosz elnök látogatását, hogy utoljára 2006-ban járt Magyarországon, és meg kell hosszabbítani a lejáró kétoldalú gázszállítási megállapodást. Ezt megköveteli az ország energiabiztonsága - hangsúlyozta. 

Tájékoztatása szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy a társulási szerződés és az ukrajnai reformok sorsa a minszki tűzszüneti megállapodás sikerétől függ. A tűzszünet fenntarthatóságáról több résztvevő borúlátóan nyilatkozott - mondta az államtitkár. 

Mikola István "nagyon komoly fordulatnak" minősítette a minszki megállapodást. "Támogatni kell minden olyan próbálkozást, amely a tűzszünet tartósságát segítheti elő" - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint az orosz-ukrán konfliktusról általában az volt a résztvevők véleménye, hogy az EU-nak folytatnia kell a szankciós politikát, egyúttal segítenie kell Ukrajnát azoknak a "jó gyakorlatok" a megosztásával, melyek a jó kormányzásra, a közigazgatási reformra, valamint a jogrend átalakítására irányulnak. 

Elmondta, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók megítélésében voltak bizonyos hangsúlybeli különbségek, Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár a többi résztvevőnél erőteljesebben hangsúlyozta a szankciós politika fontosságát. Más paneleken is érzékelhető volt, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország nem örül a szankcióknak. 

"A konferencia fórumain több alkalommal is hangsúlyoztam, támogatjuk az egységes európai fellépést, de nem örülünk a szankcióknak, mert Magyarország exportvezérelt gazdaság" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy határozottan elutasította a szankciókon túlmutató megoldásokat.

"Előadásomban elmondtam, hogy nincs katonai megoldása az ukrajnai konfliktusnak" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Az Ukrajnának nyújtott magyar támogatásról szólva az államtitkár beszélt ennek politikai és pénzügyi vonatkozásairól, kitért a magyarországi hálózaton keresztül történő ukrajnai gázszállításra, és elmondta, hogy Magyarország vezető szerepet vállal az ukrajnai támogató misszióban. 

A vasárnap megnyílt háromnapos nemzetközi lódzi VIII. Európa-Ukrajna Fórumot a varsói Keleti Intézet szervezte. A fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából. Vasárnap jelen volt Cezary Grabarczyk lengyel és Pavlo Petrenko ukrán igazságyügy-miniszter, és részt vesz a tanácskozáson Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. 

Az előző fórumokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben tartották. 2013 májusában a konferencia helyszíne Budapest volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!