Külföld

2009.05.07. 07:25

Mexikóban újra kinyitottak az üzletek, az éttermek

Mexikóváros - Mexikóban kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba: a hatóságok megszüntették az új típusú influenza terjedése miatt elrendelt korlátozások jelentős részét, s így szerdán újra kinyitottak az éttermek, a boltok.

nincs nev

Ismét látogathatóak a különböző régészeti nevezetességek, így például a Kolumbusz előtti időkből származó híres piramisok, illetve a maja romváros, Chichen Itza. (A turizmus az ország harmadik legfőbb devizaforrása.) Csütörtökön Mexikóvárosban újra kinyitnak a mozik, színházak, bárok és diszkók, s megindul a tanítás a gimnáziumokban, illetve az egyetemeken is. Az általános iskolákban ugyanezt jövő hétfőre tervezik. Egyes szakértők azonban attól tartanak, hogy a mexikói hatóságok ezekkel a lépésekkel, s főleg az iskolák újbóli megnyitásával túl gyorsan enyhítenek az eddigi kényszerintézkedéseken, s így nőhet a fertőzések száma.
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb, szerda este nyilvánosságra hozott adatai szerint 23 országban 1893 ember fertőződött meg bizonyíthatóan az új típusú influenza vírusával. Ebből 942 eset Mexikóban történt, ahol 29-en bele is haltak a betegségbe. (A mexikói hatóságok adatai ennél magasabbak.) A második helyen az Egyesült Államok van, a WHO statisztikája szerint 642 bizonyított fertőzéssel és 2 halálesettel. A korábbi, szerda reggeli WHO-listán 1516 fertőzött szerepelt. Európában a leginkább érintett ország Spanyolország, ahol szerda este az egészségügyi minisztérium nyolc új megbetegedést jelentett be: ezzel a bizonyíthatóan az új típusú, H1N1-vírussal megfertőzött emberek száma itt 73-ról 81-re nőtt.
   
Az influenzajárvány miatt a világ egyik legszegényebb országa, Haiti nem hajlandó beengedni kikötőibe egy mexikói hajót, amely pedig a karibi országnak hozna segélyszállítmányt. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!