Külföld

2013.09.10. 20:25

Mérsékelné a jelzáloghitelesek kockázatait az Európai Parlament

A jövőbeni jelzáloghitelesek kockázatait mérsékelni hivatott intézkedéscsomagot fogadott el kedden az Európai Parlament.

MTI

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Az új uniós szabályok értelmében a hitelfelvevőknek az EU egész területén alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a jelzáloghitelek kockázatairól és azok hosszú távú pénzügyi következményeiről, hatásairól. Védettebbé válhatnak az árfolyamkockázattal szemben és nagyobb védelmet kapnak, ha nem tudják fizetni a részleteket. A szabályok egyelőre nem lépnek hatályba, az EP ugyanis meg akar győződni arról, hogy minden tagállam betartja majd azokat. Az új irányelv a lakóingatlanra, irodát befogadó lakóingatlanra és építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik majd.

Az irányelv követelményeit hozzáigazítják ugyan az egyes országok jelzálog- és ingatlanpiaci sajátosságaihoz, ám a vásárlóknak minden tagállamban egységesen meg kell kapniuk a tájékoztatást - ismerteti az EP. Az új jogszabály megköveteli, hogy az unióban jelzáloghitelt felvevőknek a különböző ajánlatokról egymással összehasonlítható információt kell kapniuk, és tisztában kell lenniük a hitel összes költségével és hosszú távú pénzügyi következményével. A hitelkonstrukciók feltételeinek figyelembe kell venniük a hitelt felvevő pénzügyi helyzetét és az előrelátható kedvező vagy kedvezőtlen kilátásokat. A hiteligénylőnek emellett hétnapos gondolkodási időt kell majd adni a szerződés aláírása előtt, és biztosítani kell számára, hogy az aláírást követő egy héten belül visszaléphessen. Az új szabályok értelmében minden hitelesnek joga lesz ahhoz, hogy hitelét elő- vagy végtörlessze, ha erre lehetősége van, de a részletszabályokat az irányelv a tagállamokra bízza.

Végtörlesztés esetén a hitelező kártalanítást kaphat a tervezett, de elmaradt kamatjövedelem miatt, de nem fizettethet büntetést a végtörlesztővel. Az elfogadott szabályok értelmében a devizahitelt felvevőket a szerződés aláírása előtt figyelmeztetni kell arra, hogy havi törlesztő részleteik emelkedhetnek. A tagállamok lehetővé tehetik, hogy a jelzáloghiteles bizonyos feltételekkel és a hitelszerződésben lefektetett árfolyamon más pénznemre váltsa tartozását. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, hogy az új szabályokkal vége a bankok aranykorának. "A devizahitelek miatt családok tízezrei lehetetlenültek el és sokan elveszítették ingatlanjaikat is" - húzta alá a fideszes politikus. Pelczné a dokumentum plenáris vitájában rámutatott: a lakossági devizahitel-állomány Magyarországon az egyik legnagyobb, ami szerinte azért alakulhatott ki, mert a bankárok ahelyett, hogy a devizahitelezés valós kockázataira figyelmeztettek volna, még felelőtlen kockázatvállalásba is hajszolták a hitelfelvevőket. A politikus szerint ezzel a korábbi magyar kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának legnagyobb támogatóivá váltak.

Az EP-képviselő ugyanakkor úgy látja, hogy ezzel szemben a jelenlegi magyar kormány Európában egyedülálló módon segített a devizahiteleseknek. Pelczné Gáll Ildikó szerint a devizahitel olyan, mint egy hibás áru, amelyet az eladónak valamilyen formában ki kellene váltani, vagy ki kell javítani, amit egy egységes európai uniós szintű szabályozás és támogatás szerinte még inkább előmozdíthat. Az új irányelv értelmében mindemellett a jelzáloghitel fedezetéül megállapított ingatlannak teljes mértékben elegendőnek kell lennie a hitel fedezéséhez, ettől azonban a hitelszerződésben el lehet majd térni. A tagállamoknak ezen túlmenően jogszabályban kellene rögzíteniük, hogy ha a hitel bedől, akkor a fedezetéül szolgáló ingatlant a lehető legjobb áron kell értékesíteni és hogy a hiteles segítséget kap fennmaradó tartozása visszafizetésére. Ennek célja, hogy a hiteles ne maradjon hosszú távon eladósodott - magyarázza közleményében az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!