Külföld

2012.03.09. 13:15

Merkel a legnépszerűbb vezető az EU-országokban

Az Európai Unió tagállamainak vezető politikusai közül Angela Merkel a legnépszerűbb - derül ki egy friss fölmérésből.

MTI/dpa

Az EU öt legnépesebb tagországában végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 50 százalékának van kedvező véleménye a német kancellárról. A második helyen David Cameron brit kormányfő végzett 44 százalékos mutatóval. Őt Mario Monti, az olasz szakértői kormány feje követi, akiről az öt ország lakosságának 36 százaléka táplál pozitív véleményt.

A legkevésbé kedvező benyomást a francia államfő és az új spanyol miniszterelnök tette a megkérdezettekre. Nicolas Sarkozy indexe 33, míg Mariano Rajoyé 27 százalékos. Utóbbi ráadásul a legkevésbé ismert az európai közvélemény szemében. Nevével a felmérésbe bevont személyeknek mindössze 63 százaléka tudott valamit kezdeni. A legismertebbnek az öt politikus közül Sarkozy bizonyult 93 százalékos mutatóval, őt szorosan követi Merkel 92 százalékkal.

A felmérést február végén végezte a francia BVA intézet, interneten keresztül tudakolva 4217 francia, német, brit, spanyol és olasz állampolgár véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!