Külföld

2016.03.21. 09:50

Megtiltották a beutazást Oroszországba a Szavcsenko perére utazó ukrán képviselői csoport egyik tagjának

Az orosz hatóságok öt évre megtiltották a beutazást Oroszországba a Donyec-medencei válság békés rendezésében aktív szerepet játszó Irina Herascsenko ukrán parlamenti képviselőnőnek. Ezt a képviselő szavai szerint a határon közölték vele, amikor a kijevi törvényhozás több tagjával együtt be akart utazni Oroszországba, hogy jelen legyen Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő ítéletének kihirdetésekor.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Az oroszországi donyecki városi bíróság délelőtt ki is mondta az ítéletet, amely szerint a pilótanő bűnös két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben. Az ügyészség 23 évi szabadságvesztés kiszabását kérte. 

A határon feltartóztatott képviselőnő Petro Porosenko ukrán elnök megbízottja a kelet-ukrajnai válság békés rendezésének kérdéseiben, a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötőcsoport humanitárius ügyekben illetékes alcsoportjában képviseli Ukrajnát, valamint tagja az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének. 

Herascsenko adott hírt előző nap a Facebook-oldalán arról, hogy nyolc képviselőtársával és Szvjatoszlav Ceholkóval, az államfő sajtótitkárával együtt elindultak a dél-oroszországi Donyeck városba. "Porosenko elnök utasítására és a szívünkre hallgatva Szvjatoszlav Ceholkóval együtt odautazunk, hogy támogassuk Nagyija Szavcsenkót a bírósági tárgyaláson" - írta. Reményét fejezte ki hogy az orosz hatóságok nem fogják a beutazásukat megakadályozni. 

Ezzel szemben hétfőn az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arról számolt be, hogy három órán át feltartóztatták a csoportot. "Ezután az FSZB (orosz biztonsági szolgálat) képviselője közölte velem, hogy megtiltották a beutazásomat Oroszországba 2021-ig". Elmondta, hogy az indoklás szerint biztonsági kockázatnak tartják őt, ezért nem engedik be az országba. 

Herascsenko közölte, hogy tájékoztatta a helyzetről Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert, akinek tárcája jegyzékben fog tiltakozni Moszkvánál. Ezenkívül a képviselőnő felveti a kérdést az összekötőcsoport következő minszki ülésén is, amelyet várhatóan szerdán tartanak. 

A küldöttség többi tagját beengedték Oroszországba. Arról még nem érkezett hír, hogy jelen voltak-e az ítélethirdetéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!