Külföld

2013.03.12. 14:01

Pápaválasztás - Fekete füst szállt fel

Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből az első szavazás után, vagyis kedden nem sikerült megválasztani az új pápát.

MTI

20:05
Sok ezer ember a Szent Péter téren a konklávé első napján

A konklávéra bevonuló bíborosok eskütételére a római Szent Péter térre érkezett helybeliek és külföldiek a heves eső ellenére esernyővel a kezükben követték az eseményt a kivetítőkön. Voltak, akik autóval érkeztek, és az autóablakon keresztül nézték az óriás vásznakat, vagy motoron ülve, bukósisakban. Este hat órára nagyrész megtelt a Szent Péter tér és egész környéke és az eső is elállt. A sok ezres tömegben családok voltak gyerekekkel, brazil zászlót lobogtató dél-amerikai fiatalok, imádkozó papok, éneklő csoportok. Mások tánccal-zenével várták az első füst felemelkedését.

A vásznakon a Sixtus-kápolna ajtajának bezárása óta folyamatosan a kéményt mutatták. A Szent Péter téren és környékén kiemelt biztonsági készültség lépett életbe. Az olasz sajtó szerint nem minden pápaválasztó bíboros tudta felmondani a kápolnába való bevonulás után mondott eskü latin szövegét. Bakizott a pápajelöltnek tartott Angelo Scola milánói érsek és Timothy Dolan New York-i érsek is. A legszebben az olasz sajtó szerint Sean Pactrick O'Malley bostoni érsek és Erdő Péter esztergom-budapesti érsek olvasta fel a latin szöveget. 

16:33
Megkezdődött a konklávé

A Pál-kápolnából induló bíborosok a bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket - a legrégebbi Szentlélek-himnuszt - énekelték. A bíborosok a kápolna közepén felállított olvasónál, az azon nyitva fekvő Evangélium előtt egyenként teszik le a titoktartási esküt. Ezt követően a szertartásmester az "extra omnes" latin felkiáltással fölszólít mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát. Majd a kápolna ajtaját bezárják, amivel hivatalosan megkezdődik a konklávé. Várhatóan 18 óra körül tartják meg az első szavazást, az eredményt jelző füstnek 19 óra körül kell felszállnia. Elképzelhető azonban az is, hogy szerdára halasztják az első voksolást.

14:31
Megtelt a Szent Péter tér a konklávé előtt

Megkezdődött a konklávé: a pápaválasztó bíborosok kedden fél ötkor elindultak a Sixtus-kápolnába. Hívők, kíváncsi turisták és újságírók tömege lepte el kedden a Szent Péter teret és környékét arra várva, hogy a pápaválasztó bíborosok bevonuljanak a Sixtus-kápolnába.

A fényképezőgépek és kamerák a Sixtus-kápolna kéményét keresik a vatikáni paloták tetején. Egy leleményes római férfi a Szent Péter tér széléről szívesen megmutatja a turistáknak és a távolról jött sajtónak is, melyik kéményről van szó, egy-két euróért cserébe. Van, aki csalódott: messziről aprónak tűnik az a kémény, amelyre az egész világ szeme szegeződik.

Egy másik olasz sárga esőkabátban transzparenst tart a magasba, amellyel azt sürgeti, hogy az új pápa az I. Ferenc nevet válassza. Hívők csoportja gyertyával és mécsessel érkezett, mert ahogy megkezdődik a konklávé, imádkozni akarnak az új pápáért.

Az esős idő ellenére a Szent Péter téren és környékén kedd reggel óta folyamatosan tömeg mozog: több ezer turista, ennél valamivel kevesebb számú zarándok, akiket majd a pápa beiktatására várnak, és a nemzetközi sajtó, amely nem léphet be a térre, így az újságírók a tér környékét szállták meg. Többemeletes állványokon sorakoznak a kamerák, amelyek a közeli épületek tetőteraszait is ellepték.

A biztonságot közel ezer olasz rendőr, csendőr, pénzügyőr biztosítja. A terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben - tudta meg az olasz sajtó.

A Szent Péter téren rendőrautó járőröz. “A Vatikán egész környékét videókamerákkal szereltük fel nemcsak esetleges vészhelyzetre, hanem a tolvajok kiszűrésére is” - nyilatkozott a biztonságért felelős Aldo Coronati. “Nemcsak a sajtó fáradt, mi is, napok óta 24 órás szolgálatot teljesítünk” - mondták a rendőrök.

A pápaválasztásért délelőtt tartott szentmise után a nyolcvan évnél idősebb nem pápaválasztó bíborosok elhagyták a Vatikánt. Közöttük a portugál Jose Saraiva Martins a sajtónak ismételten azt hangoztatta, hogy “az új pápának nem a nemzetisége számít, hanem a személyisége”.

Róma és Olaszország számos templomát a konklávé kezdetétől folyamatosan nyitva tartják, hogy a hívők akár éjjel is imádkozhassanak az új pápáért.

A Sixtus-kápolnába délután bevonuló bíborosok menetét Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezeti. Utolsóként az amerikai James Michael Harvey lép be a kápolnába. A Vatikántól a sajtónak adott lista szerint Erdő Péter 47-dikként lép be a kápolnába.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!