Külföld

2009.09.24. 08:30

Megszüntetik a kijárási tilalmat Hondurasban

Tegucigalpa - Megszüntetik helyi idő szerint csütörtök reggeltől Hondurasban a három napja bevezetett kijárási tilalmat.

nincs nev

A hondurasi kormány hétfő délután vezetett be kijárási tilalmat, azután, hogy Manuel Zelaya lemondatott elnök váratlanul hazatért. Az intézkedést többször meghosszabbították. Az elmúlt két napban így szerte Hondurasban zárva voltak az üzletek, és az iskolákban szünetelt a tanítás.
    
A politikai helyzet továbbra is feszült a közép-amerikai országban. Zelaya még mindig a brazil nagykövetségen tartózkodik; a külképviselet épületét a hondurasi biztonsági erők körülvették. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök helyi idő szerint szerdán New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédében követelte, hogy Zelayát helyezzék vissza hivatalába.
    
A baloldali irányultságú elnököt - aki mindazonáltal bírja az Egyesült Államok és a legtöbb latin-amerikai ország támogatását - június 28-án erővel távolították el a hatalomból, egyszersmind az ország területéről. Azért léptek föl ellene, mert arra készült, hogy alkotmánymódosítás útján meghosszabbítsa államfői megbízatását.
    
Az Egyesült Államok és az Európai Unió a Zelaya elleni államcsíny után megvonta a pénzügyi támogatást Hondurastól, hogy nyomást gyakoroljon a közép-amerikai ország átmeneti kormányára.


Forrás: MTI/AP/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!