Külföld

2016.01.29. 14:38

Megkezdte működését a terrorizmus elleni központ

Rakétavetők, géppisztolyok, kézigránátok és robbanóanyagok - ezek voltak a párizsi gyilkosoknál.

Thimm Andreas

Az iszlamisták háborús fegyverzete a hatóságok szerint főként a Balkánról érkezik, ahol a jelenlegi becslések szerint négymillió nyilvántartásba nem került fegyver lehet még a feketepiacon.

Évtizedek óta sok bűnöző használja a balkáni útvonalt Európa felé. A Franciaországot ért támadások után egyértelművé vált: A terroristák ismerik és használják az EU legnagyobb biztonsági rését.

A gyilkosok legtöbb fegyvere tehát a balkáni térségből érkezik. Hétfőn Hágában a "Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központja" hivatalosan is megkezdte működését.

Az Europol szerint több, mint négymillió, még a jugoszláv háborúból maradt fegyver van forgalomban a Balkánon. "Viszonylag könnyű megszerezni ezeket a fegyvereket. Már bandák szakosodtak a fegyverkereskedelemre. Ugyanazon az útvonalon keresztül csempészik be a katonai eszközöket, amelyen a drogok kerülnek Oroszország és Európa piacaira," - mondta az ENSZ egyik biztonsági szakértője az osztrák ORF televízióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!