Külföld

2011.08.20. 09:06

Megkerült az elveszett orosz távközlési műhold

Moszkva - Megkerült az elveszett Ekszpressz-AM4 orosz távközlési műhold: a csütörtökön felbocsátott, de a gyorsító fokozat meghibásodása miatt nem megfelelő pályára került szputnyikot az amerikai űrvédelmi erők parancsnoksága (NORAD) találta meg a világűrben, de valószínűleg már nem lehet a megfelelő pályára állítani - közölte az Interfax hírügynökség pénteken éjszaka.

MTI

A levált Briz-M gyorsító fokozatot a bajkonuri űrrepülőtér műszerei találták meg, szintén nem megfelelő pályán.
   
Bajkonurban azt közölték a hírügynökséggel, hogy már a közzétett amerikai adatok alapján próbálják megtalálni a szputnyikot és felvenni vele a kapcsolatot.
   
Az Interfax hírügynökségnek jól tájékozott források elmondták: a nagy teljesítményű távközlési műhold adataiból az következik, hogy valószínűleg nem lehet már az eltervezett pályára állítani, mert ehhez nincs benne elég üzemanyag.
   
A korábbi hírek szerint a felbocsátás körül minden rendben volt egészen addig, amíg a gyorsító fokozat negyedik bekapcsolása után meg nem szakadt vele a telemetrikus kapcsolat. Az Interfaxnak azonban rakétaipari források kifejtették: a műhold jelenlegi pályájának adatai arra utalnak, hogy a problémák már a Briz-M gyorsító fokozat második bekapcsolásakor kezdődtek, s ezért a harmadik és a negyedik bekapcsolás már csak rontott a helyzeten.
   
Az Ekszpressz-AM4 hivatalos közlés szerint Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, amely egyebek között az internet, a telefonszolgáltatások, és különféle távközlési rendszerek területén működött volna, és biztosítania kellett volna a digitális tévéadást az orosz Távol-Kelet számára, ahol ez még nem létezik.
   
Az Exszpressz-AM4-et az orosz Hrunyicsev intézet és az európai EADS ügynökséghez tartozó Astrium cég közösen tervezte meg, de az orosz lapok szerint a munka 90 százalékát az Astrium végezte el.
   
A Novaja Gazeta című lap Igor Liszovot, a Novosztyi Koszmonavtyiki című űrkutatási folyóirat szakértőjét idézve azt írta: 1989 óta ez az első eset, hogy Oroszország gyakorlatilag nyugati távközlési műholdat vásárolt.
   
Ez rövid időn belül a harmadik, hatalmas anyagi kárral járó orosz űrkutatási kudarc: tavaly decemberben egy Proton-M rakéta sikertelen felbocsátása miatt az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe. Idén februárban pedig egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!