Külföld

2014.12.25. 09:23

Meghosszabbították több tucat korrupcióval gyanúsított magas rangú köztisztviselő előzetes letartóztatását Izraelben

Izraelben meghosszabbították a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali párt számos, korrupcióval gyanúsított tisztviselőjének előzetes letartóztatását - közölte a közszolgálati rádió.

Shiri Zsuzsa

Édesanyjával együtt megvesztegetési pénzek elfogadásával gyanúsítják a belügyminiszter-helyettes lányát, Ranit Kirsenbaumot is, neki további három napig kell rendőri őrizetben maradnia.

Faina Kirsenbaum belügyminiszter-helyettest viszont szerdán hatórás kihallgatás után képviselői mentessége miatt hazaengedték. A Jiszráél Béténu párt volt turisztikai miniszterének, Sztav Miseznyikovnak ezzel szemben újabb nyolc napot kell előzetes letartóztatásban maradnia, mert attól tartanak, hogy szabadon bocsátása ellentétes a nyomozás érdekeivel.

Egy regionális bizottság vezetőjének újabb hat, egy másik helyi pénzügyi vezetőnek négy napig kell a rendőrségi fogdán maradnia, őket is pénzek és nekik nem járó juttatások elfogadásával vádolják.

Két helyi önkormányzati vezetőt és egy helyi közlekedési igazgatót kenőpénzek átadása miatt zártak be legalább egy hétre, ők a vádak szerint azért vesztegették meg a belügyminiszter-helyettes asszonyt, hogy cserébe az közpénzeket, állami költségvetési összegegeket juttasson nekik törvénytelenül.

A párt egyik vezetőjét is letartóztatták és kilenc napig benn tarthatják a bíróság döntése alapján szintén megvesztegetés miatt. A harminc meggyanúsított személy között vannak az izraeli kézilabda és kosárlabda szövetség elnökei, de számukra csak házi őrizetet rendeltek el a bírák.

A rendőrség azt állítja, hogy a gyanúsítottak ellen tanúvallomásokkal és terhelő hangfelvételekkel rendelkezik. A fehérgalléros korrupciós ügyek leleplezésére életre hívott rendőri egység egyéves titkos nyomozás után szerdán kezdte meg az ország története egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének nyílt nyomozati szakaszát, amelyben több millió sékeles pénzösszegekről van szó.
Jehuda Weinstein államügyész a nyomozás korlátozások nélküli folytatását rendelte el annak ellenére, hogy megkezdődött a választási időszak a jövő márciusban esedékes parlamenti voksolásra.

Avigdor Liberman külügyminiszter nem volt hajlandó nyilatkozni pártja vezetőinek korrupciós ügyéről, egy gazdasági tanácskozáson elhangzott beszédében mindössze annyit mondott, hogy csak a hírekből értesült a történtekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!