Külföld

2011.09.12. 07:31

Megégett, ezért fennmaradt az örökkévalóság számára

Mikroszkopikus méretű tragédia nyomaira bukkant egy nemzetközi paleontológus csoport szenült krétakori maradványok vizsgálatakor: erdőtűz során faszénné vált parányi virágon egy páncélosatka 0,2 milliméteres fiatal egyedét ismerték fel, amint az épp a virág egyik pollenzsákjába dugja a fejét.

MTI

Amikor az állatot elérte a tűz, épp a virág pollenjét eszegette - magyarázta Torsten Wappler, a kutatást vezető Bonni Egyetem kutatója a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. 

A virágon talált ürüléknyomok pedig az ezt megelőző étkezésekről tanúskodnak. Két virágon ezen kívül még találtak egy-egy csípőszúnyogtól származó szárnypikkelyt. Ez a csípőszúnyogok eddigi legősibb nyoma. Az atkák a talajfauna fontos alkotóelemei - részletezte a bonni paleontológus. Mivel a virágot gombafonalak szőtték át, valószínűsíthető, hogy már hervadtan a talajra esett, mielőtt a páncélosatka belemászott. 

1997 óta a kutatók a Németország nyugati részén található Bergisches Land üledékrétegeiből ősi virágok és ízeltlábúak százait tárták fel. A leletek különösen ép mivolta betekintést enged egy rég letűnt kor ökoszisztémájába. 

A kövületek ugyanis fontos krétakori változásról tanúskodnak: akkoriban jelentek meg a virágos növények, és ezzel bekövetkezett a növények történelmének legjelentősebb áttörése. Rövid időn belül kialakult nagyjából 440 családjuk, amelyekbe ma mintegy 250 000 faj tartozik. 

A virágos növények térhódításával az ökológiailag fontos ízeltlábúak is gyors evolúción mentek keresztül. A változás még a szárazföldi gerinceseket is érintette - így a krétakor joggal tekinthető döntő korszaknak a mai szárazföldi ökoszisztémák keletkezése szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!